Кой следи за опасните дървета?

0
Множество дървета бяха прекършени като кибритени клечки по време на бурята във Варна
Множество дървета бяха прекършени като кибритени клечки по време на бурята във Варна Снимка: Meteo Balkans / Facebook

Множество дървета бяха прекършени като кибритени клечки по време на бурята във Варна

Освен с разчистване на щетите след бедствието - зачестиха проверките на състоянието на дърветата. Инциденти с жертви заради паднали тополи през последните два дни имаше в София и Варна. А кой следи за опасните дървета, провериха екипите на БНТ.

"Ето до 10-ия см отчетът показва, че всичко е наред, но след това почти нямаме отчет за плътност."

Същата или подобна съдба имат и други дървета. И понякога макар на външен вид да не личи толкова, че дървото е болно и съответно може да бъде опасно, то експертите виждат зад кората му.

"По принцип в тази част, където сега сме направили пробива, дървото не показва значителни проблеми с плътността. За разлика от предния пробив, който направихме малко по-рано, на него се виждаше ясно очертанията на хралупа и на място с дървесина, която няма механични качества, т.е. тя не изпълнява своята функция да носи и да държи цялото тегло и на короната, и на клоните и т.н.", каза Димитър Петров, старши експерт дирекция "Зелена система" към Столична община.

Само до ранния следобед с уреда за обследване са били установени 15 опасни дървета, като това зад мен. Всички те ще бъдат премахнати.

"Това е всъщност инструментът, с който правим пробива. Той отчита всъщност и твърдостта на дървесината и съпротивлението, което оказва и показва и здравината на стъблото."

И в София, и във Варна дърветата, които отнеха живота на двама души, според експерти са били здрави.

"Това, което видях на място, е една огромна топола, която излезе с коренната система цялата, диаметър около 5 метра корен", обясни Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община.

"Тъй като дървото не се е пречупило, а то се е изкоренило, което именно доказва, че е било здраво", заяви Димитър Данчев, директор на дирекция "Зелена система" към Столична община.

Опасни дървета от общината във Варна премахват всяка седмица. Няма издадена заповед за отстраняване на дървото на улицата, където стана трагичният инцидент.

"Дървото е било зелено. Издава се заповед на изсъхнали дървета, които са умрели или имат хралупи по някакъв начин опасни."

- БНТ: За там сигнали от тази улица има ли въобще постъпили сигнали?

- Не, няма., коментира Петър Гърбузов - директор на Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство" в Община Варна.

За сина на загиналата жена ще бъде осигурена еднократна помощ от Агенцията за социално подпомагане, момчето ще бъде записано и в бюрото по труда, за да му бъде осигурена работа. Ще получи и безплатна психологическа помощ, увери кметът на Варна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    Русе
    Из целият град има изсъхнали дървета. По ул.Мадарски конник има 3 изсъхнали брези от 1г нямат едно зелено листо по тях високи са над 10м). Към кого да се обърнем за помощ??? Община, Паркстрой не откликват на молбите!
  • 9
    1
    Русенка
    Никой не ги следи!!!! Десетки дървета са непроследени и представляват опасност. Крадат парите за “следене” от години! Искам да знам - Община Русе или друго юридическото лице, конкретно!! Кой да осъдим при злополука?! Точни и ясни правила!! Общинските съветници… какво правят?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари