Кои са специалистите, които се грижат за нас в русенския онкодиспансер?

6
Запознайте се с лекарите и сестрите, които воюват с болестите, за да оцелеем ние
Запознайте се с лекарите и сестрите, които воюват с болестите, за да оцелеем ние Снимка: Личен архив

Кои са специалистите, които се грижат за нас? Що за хора са лекарите и сестрите, които воюват с болестите, за да оцелеем ние?

Затова от Онкодиспансера в Русе са решили да представят хората, работещи в здравното заведение. 

"Стартираме инициативата „Лицата на КОЦ – Русе“, не само за да повдигнем завесата на пациентското любопитство. А преди всичко да покажем, че зад всеки работещ в диспансера, стоят години учене, труд и всеотдайност. Медиците и медицинският персонал се изграждат като специалисти и експерти в дадената област с десетилетия. Още от тийнейджърските си години тези хора са започнали с ученето – първоначално по биология и химия, а после като студенти по медицина, и с цели научни области. Стотици безсънни нощи над учебниците, неимоверен труд и упоритост стоят в основата на техните постижения. Затова е важно да ги уважаваме – не само заради хуманния им избор на професионално развитие, а и заради факта, че те всеки ден изтръгват от лапите на смъртта някоя човешка душа.", разказват от диспансера.  Защото зад всяка успешна организация стоят неговите още по-успешни хора.

Първите двама специалисти, които онкото показва са д-р Биляна Корабова и физикът Кремена Петрова

 Д-р Биляна Корабова е ръководител на отделението по „Лъчелечение“ към КОЦ-Русе от началото на 2021 година.

Освен, че е изключителен специалист, тя е слънчев и позитивен човек. Пациентите я обичат, защото дори и в най-трудните мигове на лечение, д-р Корабова намира начин да ги усмихне. За себе си тя казва, че е отговорен и упорит човек. Медицината е в кръвта й, защото нейният баща д-р Корабов е дългогодишен специалист по вътрешни болести. Брат й също тръгва по пътя на медицината и съвсем логично се превръща в мотиватор на избора й да се насочи към хуманитарната професия.

В юношеските си години д-р Корабова е възхитена от професионализма на известни русенски лекари – д-р Метев, д-р Каралъмова, д-р Станимир Георгиев – които съвсем неочаквано и за нея, я карат да се влюби завинаги в медицината. Така след завършването на гимназия „Христо Ботев“, Биляна се дипломира като лекар в Медицинския университет във Варна.

От 1999 година започва работа в Отделението по лъчелечение в КОЦ Русе. Оттогава до сега не спира да чете, да учи и да се развива, защото лъчетерапията е иновативна наука и има все по-нови и нови открития и технологии. Д-р Корабова споделя, че най-голямо удовлетворение за нея е, когато разбере, че са победили тумора, а пациентът е щастлив. Това е битка за живот, за оцеляване, няма крачка назад – с всички знания, надежди и сила на положителното мислене срещу коварната болест. Признава, че тежко преживява всяка загуба на пациент. Няма как да се свикне със смъртта, с ужаса от това да не успееш да изтръгнеш от нейните ръце един изстрадал човек. Затова с вдъхновение д-р Корабова изучава иновациите в лъчетерапията, най-модерните технологии. „Лъчетерапията се развива с бурни темпове. Спомням си старите апарати отпреди 30 години, с които облъчването беше по-неточно. Сега работим с изумителна техника – прецизна до милиметър, а ускорителите са с вграден скенер. Лъчелечението стана прецизно и щадящо.“, разказва д-р Корабова.

След динамиката на работния ден Биляна обича да прекарва времето си със семейството, да се вижда с приятели, а пътуванията са нейната страст. Но начинът да релаксира си остават само хубавите книги, разказва още лекарката. Преминава курсове на обучение в Зброслав, Прага и Холешов, Чехия, в Манхайм, Германия, за работа с планиращи системи: Focal, Oncentra, Mosaiq, Plan W. Д-р Корабова е член на Гилдията на лъчетерапевтите в България, Европейска общност по лъчелечение (ESTRO) и консултант към МБАЛ-Габрово.

Кремена Петрова, медицински физик към ОТДЕЛЕНИЕ ПО ЛЪЧЕЛЕЧЕНИЕ при КОЦ – Русе

Това е една особена професия, скрита от директния поглед на пациентите, но без която е немислимо съвременното лечение. Когато Кремена Петрова разказва за работата си, цялата се озарява, защото е видимо, че я обича със сърцето си. Всъщност тя се насочва към физиката още от дете.

Родена е в Русе, а след приемането й в АЕГ „Гео Милев“, тя разбира, че Министерството на образованието открива ново експериментално обучение по математика и физика и веднага се записва. Интересът й се задълбочава с годините и тя решава едновременно с това да посещава Школата по физика към ЦУНТ  при известната преподавателка от Русе г-жа Руска Драгнева.

Но това не й стига и Кремена започва и курсове към Математическа гимназия. Със смях си спомня как е седнала сред 10 момчета и решават задачите по физика и математика, а те тайно й се чудят как успява. Учителите насочват умното момиче да участва в различни олимпиади. Така, завоювайки медал след медал, Кремена Петрова е приета да учи в лазерна физика в Софийския университет.

След това избира  специализация  „Медицинска радиологочина физика“ - изцяло клинична специалност. Завършва висшето си образование и си намира работа в родния Русе в транспортния ХЕИ като физик. Тя  проверява параметрите на работната среда - осветление електромагнитни полета, звук, светлина.

Кремена решава, че е време отново да предизвика себе си и става докторант в БАН – Института по електроника и Института по холография, специалност „Приложение на лазерите в медицината“.  Завръща се в Русе, където ражда първото си дете и остава да работи. Вече 11 години е част от КОЦ – Русе.

„Медицинският физик не е в светлината на прожекторите. Заедно с химици, инженери, физици ние сме една брънка от веригата, без която не може да се осъществи съвременното лечение. Ние сме задружен екип, който заедно подготвя лечението на всеки пациент.“, разказва Кремена Петрова.

Днешната медицина е немислима без рентгенов апарат, електронен микроскоп и ултразвукова или мамографска апаратура.  Тези апарати са измислени на базата на физични принципи от нас, физиците.“, обяснява тя.

Споделя, че най-трудният момент в работата й е когато се сблъска с особени клинични случаи. „Тогава мобилизираш всичките си знания защото се налага по-нестандартно лечение. Но пък най-хубавият момент е когато нашето лечение дава резултат.“, казва физичката.

„Ние нямаме пряк контакт с пациентите, защото всъщност работим с лекарите, които ни дават техните изследвания и на тази база изготвяме  дозиметричен план, който се прилага строго индивидуално. Второто ни направление е отговорността ни относно състоянието на лъчелечебната апаратура  - да е в изправност, да контролираме качеството на работа, правим непрекъснати ежедневни замервания ипроверки, защото отговаряме за цялото йонизиращо лечение. Следим също нормативните изменения в нашия бранш, тъй като науката се развива непрекъснато и трябва да сме в крак с новостите.“

Кремена Петрова е щастлива когато се прибере у дома. Големият й син вече следва и тя се надява той да бъде добър архитект. Малкият й син е наследил нейната любов към точните науки и е ученик в Математическата гимназия.

Споделя, че историята и географията са тайното й хоби. А пътуванията – у нас или по света – са най-фантастичният начин Кремена да избяга за малко от динамиката на работния ден.

 Мила, усмихната и добронамерена, Кремена Петрова пример за истински успяла русенка!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари