Русе има нужда от отделение по геронтопсихиатрия

5
Населението все повече застарява и все повече се увеличава броят на хората с дементни прояви
Населението все повече застарява и все повече се увеличава броят на хората с дементни прояви Снимка: БНТ

Населението все повече застарява и все повече се увеличава броят на хората с дементни прояви

Отделение по геронтопсихиатрия искат да открият в русенския Център за психично здраве, предава БНТ. Населението все повече застарява и все повече се увеличава броят на хората с дементни прояви и поведенчески отклонения. А тяхното лечение е различно от това на хората с психични отклонения.

По данни на „Гражданско сдружение Алцхаймер България“ в страната от деменция страдат над 70 000 души. Лечението е скъпо и в световен мащаб се нарежда на трето място по медицински разходи след сърдечно-съдовите болести и рака. Заболяването често се оказва и проблем за семействата, защото те не са подготвени да се грижат адекватно за хора с деменция.

Снежана Тахирска се е върнала от Германия заради майка си.

"Забравя, сменя си настроенията. Трябва постоянно да обясняваш едно нещо, което след 5 минути пак се пита, и пак се забравя, и пак се обяснява", споделя Снежана Тахирска.

Хората нямат и достатъчно знания, за да разпознаят първите признаци на деменция навреме. А заболяванията - Алцхаймер или Пик, обикновено се проявяват между 50-та и 60-тата година.

"С намаляване на паметта, интелектуалните способности, много пъти се губи ориентация. Много пъти запълват празнини в паметта си с налудничави идеи или халюцинаторни такива. Напоследък приемаме много хора, които имат т.нар. „налудности от малкия кръг“ – те казват: те ме крадат, съседите ми влизат, преследват ме, но все съседи, все близки", каза д-р Теменужка Матева – управител на Център за психично здраве – Русе.

Начинът на лечение на хората с деменция и с психични заболявания е различен, затова и те трябва да бъдат настанявани отделно.

"За жалост, сега ги приемаме в мъжкото и в женското отделение, защото няма къде. И когато те се съберат с психично болни хора, които са със своята патология, стават и конфликти, тъй като понякога те не могат да си запомнят и номера на стаята", отбеляза д-р Теменужка Матева – управител на Център за психично здраве – Русе.

Снежана Тахирска казва, че в чужбина се полагат целенасочени грижи за психичното здраве на възрастните хора.

"Там, където работя, си има такива клубове, се води училище за възрастни", подчерта Снежана Тахирска.

Затова и в Центъра за психично здраве в Русе искат да построят отделение за геронтопсихиатрия. Но са необходими доста пари – за сграда, обзавеждане, персонал. Казват, че за това ще разчитат на проекти.

"Иначе няма как да я направим с наши средства, защото нашите пари са много малко", обобщи д-р Теменужка Матева – управител на Център за психично здраве – Русе.

Психиатричният център в Русе е с голям парк и в него има възможност да се построи нова сграда с 20 болнични легла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    психолог
    Русе е голям град претъпкан с хора и е нормално да има и възрастни с проблеми. Къде ги няма !? По цял свят има старчески домове за възрастни с проблеми. Въпрос на организация. Пари има. Просто трябва да има повече човечност между хората , а не само сметки.
  • 15
    3
    Иванова
    Знам ,че се строят жилища общински и се раздават на мургавите,които за година ги съсипват.Направете постъпки в общината.Не знам колко мургави нуждаещи се има в Русе,защото доста от тях с аси направо богати.Но има много възрастни хора в Русе ,той е умиращ град.Няма кой д а промени съдбата му ,нямаме кмет на място и загрижени политици.Така ,че погрижете се за по-голямата част от гражданите на Русе,които са болни и имат нужд аот грижи,не за здравите ,млади цигани.
  • 22
    2
    Потерпевша
    Подкрепям д-р Матева за необходимостта от такова отделение към Психодиспансера, защото и моето семейство страда от такъв възрастен човек, с подобни симптоми и е много трудно да убедиш болният човек, че има отклонения и се нуждае от ефикасно лечение
  • 17
    1
    daskal
    То само от това да имаше нужда... Болните стари хора просто са захвърлени да страдат и мрат. Това е една от най-типичните особености на съвременна България.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари