Д-р Алкушева-Кочанова: Природата знае добре как да лекува, ако не й се пречи

15
Д-р Албена Алкушева – Кочанова е в Комплексния онкологичен център в Русе от няколко години и бързо се доказа като незаменим специалист - хирург към Отделението по онкологична хирургия
Д-р Албена Алкушева – Кочанова е в Комплексния онкологичен център в Русе от няколко години и бързо се доказа като незаменим специалист - хирург към Отделението по онкологична хирургия Снимка: КОЦ-Русе

Д-р Алкушева-Кочанова: "Ако трябваше да избирам своята професия – отново не бих се поколебала"

Д-р Албена Алкушева – Кочанова е в Комплексния онкологичен център в Русе от няколко години и бързо се доказа като незаменим специалист - хирург към Отделението по онкологична хирургия. 

„Изборът за професия направих през детските си години. Нито за миг не съм се съмнявала в него, въпреки че бях многократно разубеждавана от асистенти и преподаватели в Медицинския университет, че хирургията е тежка професия за жена, но не се отказах. Семейството винаги ме е подкрепяло.“, споделя д-р Алкушева – Кочанова. 

Усмихната, спокойна и търпелива, тя вдъхва доверие и сигурност в пациентите,че ще бъдат преведени през болестта  по възможно най-добрия начин.

Албена завършва АЕГ „Гео Милев“ в Русе, а след това Медицински Университет-Варна. След придобиване на специалност по хирургия в Медицински Университет-гр. София, продължава квалификацията си със специализации: при – Prof Hutan-Болница Ружинов - Братислава, Словакия- висцералната и лапароскопска хирургия -24 месеца; Prof Mamazza -St Michael’s Hospital-Торонто, Канада-лапароскопска хирургия-1 месец; Prof Boulos-The Middlesex  Hospital-Лондон, Великобритания-колоректална хирургия-2месеца; Проф.Владов-ВМА-жлъчно-чернодробна хирургия-6 месеца.

След завръщането си в Русе, д-р Алкушева работи в Многопрофилна болница Русе/сегашната Университетска болница Канев/-отделение Обща хирургия повече от 20 години, две години в болница Ружинов-отделение висцерална хирургия-Проф Хутян-Братислава-Словакия и през последните 6 години-в  Онкохирургия –КОЦ- Русе

„Работният ми ден в по-младите ми години минаваше напрегнато, със стрес и напрежение, тъй като много бързо се наложи да поема дежурства като старши хирург, но с времето и опита дойде удоволствието да работя и да се забавлявам. Сега се  радвам на прилагането на уменията ми в помощ на Природата,  която знае добре как да лекува, ако не й се пречи……

В момента работя в малък и опитен екип хирурзи, които сме надживeли комплексите си и сме възпитали в себе си принципи на професионализъм, уважение, толерантност и милосърдие. За това работния ми ден е спокоен и удовлетворителен.“, разказва д-р Албена Алкушева – Кочанова. 

И добавя, че трудни моменти е имало винаги: „Много трудни моменти има в нашата работа, не бих могла да конкретизирам един, но основно най-тежки са моментите, когато хирургът загуби пациент в битката с болестта и още повече трябва да съобщи на близките лоша вест.

А най-хубавите моменти - когато виждаш, че един комплициран пациент, преживял тежка операция  напуска отделение възстановен и готов да продължи живота си.

Хубав момент е и когато успешно си направил трудна операция за първи път.“

Понякога и лекарите се разболяват. Д-р Алкушева разказва за един такъв житейски момент, който се оказва незабравим за нея: 

Преди три години се разболях и с 39 градуса се наложи да оперирам болен, след което самата аз се хоспитализирах и легнах в съседната стая, където беше настанен оперирания пациент. Вечерта, след вливането на антибиотиците и леко подобряване на състояние ми, реших да видя оперираният от мен пациент. Въпреки, че неговата операция беше твърде сериозна и голяма, първото нещо което пациентът ми каза: “Докторе, ти как си? Беше много болна като ме оперира? Добре ли си?“ Та това е най-милото, което помня от пациент“, спомня си лекарката. 

Казва обаче, че е благодарна за семейството, което има и подкрепата, която винаги получава от своя съпруг. 

Ако трябва да се опише с три думи, д-р Алкушева казва: „Аз съм решителна, отговорна и емпатична“. И това си личи. Пациентите й я обичат и винаги я търсят за съвет. 

Извън тежкия работен график лекарката практикува  йога, възможно най-често е сред природата, чете и изучава философска литература, пътува при всеки удобен случай. 

„Ако някога трябва да започна от начало, бих избрала отново този си жизнен  Път и то с удоволствие!“, заявява д-р Албена Алкушева – Кочанова.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари