Кои са новите български космонавти?

0
Татяна Иванова и Николай Калайджиев са от претендентите за тази позиция, които не губят и миг, за да постигнат своята мечта да бъдат сред звездите
Татяна Иванова и Николай Калайджиев са от претендентите за тази позиция, които не губят и миг, за да постигнат своята мечта да бъдат сред звездите

Татяна Иванова и Николай Калайджиев са от претендентите за тази позиция, които не губят и миг, за да постигнат своята мечта да бъдат сред звездите

Третото издание на инициативата "Ало, Космос, говори България" събра стотици учени, изследователи и гости в София Тех Парк в четвъртък, предава БНТ. Събитието представи голямо разнообразие от академични лекции по физика, химия, биология, роботика, както и позволи на посетителите да се докоснат до най-новите достижения в роботиката, медицината и космическото дело. Организаторите си поставят за цел събитието да подпомогне изпращането на трети български космонавт в орбита.

Татяна Иванова и Николай Калайджиев са от претендентите за тази позиция, които не губят и миг, за да постигнат своята мечта да бъдат сред звездите.

Тя е Татяна Иванова. Момиче на 20 години от Добрич, което вече 5 години полага усилия, за да стане първия български астронавт жена. Преминала е няколко курса за подготовка в условия, подобни на тези в Космоса, за да може да пригоди организма си за тежките моменти, които ще ѝ поднесе необятното тъмно пространство. Започва да учи висше образование в България, но прекъсва, за да замине за САЩ, където завършва първата година от обучението си в с специалността "Космическо инженерство" със специализация "Ракетни горива".

Снимка: БНТ

"Може би Космосът е нещо, което ще ме докара максимално до предела на силите ми физически и психически, и всичко това, което съм правила относно артистичната страна, смятам, че има полза в постигането на мечтата ми. Подобряват концентрацията ми, научи ме да бъда ритмична, да работя в екип, да съм постоянна, да съм уверена в действията си, изобщо да работя здраво за да постигна целите си. Всяко хоби изисква да работиш здраво по него, за да се усъвършенстваш", споделя тя.

Той е капитан Николай Калайджиев – военен пилот от 16-та авиационна база на Военновъздушните сили на Българската армия. Държи 3 рекорда на Гинес за екстремни каскади със самолет, последният от които завоюва преди 2 седмици. Преди да стане пилот, учи математика и информатика, занимава се с екстремно колоездене и мотокрос. Участва в хуманитарни и военни мисии, като е част от екипажа, помагал на Турция с доставките на хуманитарна помощ след земетресенията през март и често участва в акции при донорски ситуации и спешни медицински интервенции.

Снимка: БНТ

"За мен летенето е начин на живот. Буквално ставам с тези мисли и лягам с тези мисли и постоянно мисля как да се развивам, понеже естеството и смисълът на живота е човек да се развива. Летенето не ми е било детска мечта. В интерес на истината и това, на което уча децата – да не спират да търсят нещо, в което са най-добри и да намерят просто нещо, което на тях им харесва и може да са наистина най-добри от всички. Аз на 22-годишна възраст намерих летенето, допреди това учих математика и информатика в Пловдивския университет. Кандидатствах за военен пилот и ме приеха", каза Калайджиев.

И двамата срещат пренебрежителното отношение на хората относно мечтата си да поемат към Космоса, но това не ги спира.

Как Ви приемат хората? Мисля си, че все някой Ви е казвал, че сте луд. Семейството Ви как реагира на хобитата, с които се заобикаляте?

Николай Калайджиев: Да, има хора, които го казват, но както знаете, човек, който намира някакви нови неща, трябва да има нестандартно мислене и хората, когато мислиш различно и търсиш нещо ново реално да откриеш, за тях не е нормално това нещо. Намират те за луд, но това са хората, които движат света и които намират новите неща, така че това е начинът за развитие.

Татяна Иванова: Има много хора, които казват, че няма да се случи, много хора ме гледат с насмешка, но им се усмихвам и продължавам напред. Реално имам още много хляб да изям и много път да измина до звездите. Надявам се да ми се случи, но аз много се наслаждавам на самото приключение, защото това да станеш космонавт изисква много начинания. Някои от тях са много страшни, но пък доста даващи след това, като емоции, като опит.

Мечтите за нови рекорди на Николай не спират, но те не са му самоцел.

"Да, има още няколко рекорда, които искам да подобря. С екипа ще обмислим кои точно, но идеята не е да правя рекорд след рекорд и т.н. Идеята е чрез тези рекорди да покажем какви българи има тук, в България, защото с третия световен рекорд накарахме света да се обърне, да погледне България и да види какви хора има тук.

Един космонавт трябва да бъде и добър пилот, да може да скача от самолет на хиляди метра височина и да се справя с екстремни ситуации под вода. Не всичко обаче е толкова лесно, колкото изглежда.

"Първото ми кацане беше просто събитие, защото се разбих в една ограда. Много е приятно, когато си в самолета и има един такъв екстаз, има притеснение, чуваш две минути, една минута и EXIT, което е - отваря се вратата и скачаш. Постепенно се изкачвате на нивата. 7 скока е първия курс да си вземеш, ако се представиш добре, но нямам сила да направя флеър – едно движение, което забавя парашута. Затова много често се разбивам и затова за мен най-страшното е как ще се приземя – на 3-4 метра като съм от земята, това е най-страшната част", разказва Татяна Иванова.

За мен всичко това е работа и не разделям работата от 16-тата транспортна авиационна база. Това е моят начин на живот, успявам да движа и да синхронизирам двете неща. Моите колеги се радват на успехите, които постигаме, в работата също влагаме много енергия, усилия, да показваме какво може наистина 16-та транспортна авиационна база, така че и двете неща ги движа едновременно и всичко става отлично", казва Николай Калайджиев.

Колкото и да са подготвени бъдещите български космонавти, пред тяхното развитие има пречка. България няма собствена космическа програма, нито пък е част от международна асоциация. Страната ни работи по присъединяване към Европейската космическа агенция, но това е много дълг процес.

Към днешна дата пред българските космонавти стои възможността да чакат реализация в родината си или да развеят чужд флаг в Космоса. Засега те са твърди, че искат да представят своята родина, а не чужда държава между звездите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари