Кои са най-отровните растения в България?

10
Те изглеждат красиво, примамливо и невинно, но са сред най-отровните
Те изглеждат красиво, примамливо и невинно, но са сред най-отровните

Те изглеждат красиво, примамливо и невинно, но са сред най-отровните

Много хора се занимават с градинарство – за отглеждане на плодове и зеленчуци, и с цветарство – заради вълшебната красота на прекрасни цветя. Но, независимо дали тези дейности са професионални или обикновено хоби, трябва да знаем кои растения са опасни в една или друга форма. Ето някои растения, които, макар и да изглеждат красиво, примамливо и невинно, но са сред най-отровните, отбелязва Actualno.

Татул

Татулът бил използван от американците през ХVІІІ в. по време на войната им за освобождение от английската колониална зависимост. Използваният от тях татул причинявал амнезия и умствени разстройства сред английските войници. Халюциногенно растение, предизвиква дезориентиране, силна жажда; човек може да изпадне в необратима кома.

Олеандър (зокум)

Храстовидно растение с красиви бели, оранжеви, жълти, червени цветове. Независимо от красотата си, заради която се използва в парковия, както и в жилищния озеленителен дизайн, олеандърът е отровен – макар понякога силата на отровата му и смъртните случаи, предизвикани от нея, да се преувеличават. Особено трябва да се внимава, когато в близост с олеандър се намират деца.

Лудо биле (беладона)

Беладоната притежава висока степен на токсичност. Попадне ли по някакъв начин в човешкия организъм, нарушава зрението, обърква съзнанието, устата съхнат, причинява халюцинации и обриви. Най-доброто средство в такива случаи е да се вземе противоотрова.

Момина сълза

Въпреки невинното название и красиви цветчета, всички части на това растение са отровни. Провокира ускоряване на сърдечния ритъм, стомашно разстройство, гадене и повръщане. Особено е отровна момината сълза за домашни животни.

Рицин

От рицина се произвежда рициново масло, което е безопасно – но самото растение е много отровно. Попадне ли в организма, предизвиква силна диария, световъртеж; в някои случаи човек губи съзнание. В селското стопанство се сади, за да се прогонват вредители – къртици и „сляпо куче“, поради неприятната миризма на корените му.

Див люляк

Това растение се нарича още и „бясно дърво“ - едно название, което явно трябва да ни държи нащрек, ако се озовем в близост до него. Представлява нискорасъл храст, предпочита за виреене скалисти, гористи, сенчести, планински и влажни зони. Особено са опасни плодовете му, които съдържат веществото мезерин, то предизвиква зачервяване и мехури по кожата, а при поглъщане – парене в стомаха и стомашно разстройство.

Петнист бучиниш

Силно отровно растение, поради което през Средновековието се е използвало като средство за направа на отрови, най-вече с цел премахване на неудобни високопоставени личности. Също така се смята, че именно отрова от бучиниш е изпил прочутият древногръцки философ Сократ, когато бил осъден на смърт. В съвременната медицина се използва за производство на лекарства при проблеми с дихателната система, болест на Паркинсон, епилепсия и др.

Тис

Силно отровно дърво поради съдържанието на веществата таксикатин и таксин. Интересното тук е, че дребните червени плодове на тиса не са токсични, но всичките му други части - кора, корени, листа, са опасни. В миналото тисът се е използвал за аборти при нежелана бременност, като в такива случаи нерядко умирали и детето, и майката.

Ревен

Ревенът е близък роднина на лапада, но листата му са отровни – затова, ако някой неопитен начинаещ любител на натуралните храни тръгне да бере лапад, трябва сериозно да внимава. Някъде действително ревенът се използва в кулинарията, но само стъблата на растението. Листата провокират дихателни затруднения, гърчове, изгаряния в устната кухина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари