Белият бъз цъфна, сега е времето да си направите сок или да си изсушите за чай

2
Изберете  бъз от чисто място, след което прегледайте цветовете бъз дали нямат бубулечки
Изберете бъз от чисто място, след което прегледайте цветовете бъз дали нямат бубулечки Снимка: iStock

Цветът на белия бъз, който цъфти през май и юни, ухае много приятно и носи много ползи за здравето

Белият бъз и екстрактите от цвета му са все по-популярно средство не само в природната, но и в класическата медицина у нас и по света, пише Пулс.бг

Най-ценни от фармакологична гледна точка са няколко типа биоактивни вещества, откривани в цветовете на белия бъз. С най-голяма концентрация се откриват биофлавоноиди като кверцетин и антоцианин, хлорогенова киселина, канелена киселина, тритерпени (основно бета амирин), олеанова киселина и др. Индивидуалното и допълващото се действие на тези различни групи вещества осигурява широкия спектър от полезни за здравето действия на цвета на белия бъз. В това число влизат:

  • Противовъзпалително;
  • Антиоксидантно;
  • Противовирусно;
  • Антибактериално;
  • Диуретично (отводнително);
  • Лаксативно;
  • Обезболяващо;
  • Инсулиноподобно;
  • Антиалергично действие и др;

Подобно богатство от здравословни ефекти трудно може да се открие у други билки. Това напълно оправдава интереса към белия бъз и показва защо той се ползва в толкова много терапевтични направления.

Подсилване на имунната система
Екстрактът от цвят на бял бъз има много позитивен ефект върху компонентите на имунната система и помага за засилване и поддържане на имунитета през цялата година. Особено подходящо е това действие за профилактика на честото боледуване при хора с отслабен имунитет.

Профилактика и облекчаване на алергичните реакции
Позитивният ефект върху имунната система позволява белият бъз да се ползва и като средство за овладяване на алергичната нагласа във всяка възраст.

Допълващо лечение на респираторни инфекции
Основната сфера на приложения на цветовете от бял бъз е за лечение на настинка, грип, синусни инфекции и всякакъв друг тип остри или хронични инфекциозни заболявания, засягащи дихателната система. Полезното действие на белия бъз в това отношение се асоциира с многото биоактивни компоненти с изразено противовирусно и антибактериално действие. Те засилват резистентността на респираторната лигавица както към вирусните инфекции, така и към техните бактериални усложнения.

Допълване лечението на диабет, особено тип 1
Клиничните данни сочат, че белият бъз успешно намалява нивата на кръвната захар като стимулира телесните клетки да я оползотворяват. В това отношение билката има инсулиноподобно действие и може да се ползва за допълване лечението на диабет тип 1, при който секрецията на инсулин в панкреаса е отслабена.

Нормализиране дейността на храносмилателния тракт
Диуретичното и лаксативно действие на белия бъз позволява билката да се ползва за овладяване на острите и хронични прояви на запек.

Основен недостатък на белия бъз е искът от поява на токсични ефекти при консумация на голяма доза от него. Най-голям риск от интоксикация крият листата и кората на дървото, както и плодовете, в случаите когато са презрели. Билката следва да се приема след консултация с лекар, особено при нужда от редовен прием, и да се дозира правилно. Добре е да се избягва от бременни и кърмачки.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Рецепта за сок от бъз:

  1. Първата стъпка от рецептата за сироп от бъз е изборът на бъзов храст. Изберете чист бъз от чисто място, след което прегледайте цветовете бъз дали нямат бубулечки. Измийте ги и ги отцедете от водата. Изцеждате сока на лимоните. В голяма тенджера изсипвате захарта и добавяте 5 литра вода, разбърквате докато се разтопи захарта. Ако обичате по-сладки напитки може да увеличите количеството захар с още един килограм. Добавяте лимоновия сок и цветовете бъз и затваряте тенджерата.
  2. Оставяте сока от бъз да престои минимум 24 часа,  може и повече. Разбърквайте от време на време, най-добре с дървена лъжица. След това прецедете сока. Сокът от бъз е готов за разреждане!
  3. По желание: За по-дълго съхранение може да добавите 2 чаени лъжици лимонена киселина към прецедения сок и да стерилизирате бутилките за 5 -10 минути.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари