Кои плевели в градината не трябва да махаме?

2
Има ползи от тях, които не са за подценяване
Има ползи от тях, които не са за подценяване Снимка: iStock

Всеки от нас, който се занимава с отглеждането на плодове и зеленчуци в градината си, е ставал свидетели на онези досадни плевели.

Те несъмнено успяват да повлияят на правилното развитие на посевите. Някои от тях обаче освен, че вредят, могат да бъдат полезни, пише Актуално. Именно за тях ще споделим в днешната статия.

Кои са плевелите, от които можем да извлечем ползи?

Последно време за тученицата се говори твърде много. Именно тя започва да намира все по-широко приложение на трапезата ни. Тази трева е богата на редица полезни вещества, като в това число са витамин А, С, В, както и калций, желязно, магнезий и други.

Освен тученица, съществуват и други плевели, които не е желателно да премахваме, тъй като ползите от тях също не са за подценяване.

Ето кои са те:

Пача трева

От наземната част на това растение могат да се приготвят най-различни отвари, оказващи благоприятно въздействие върху главоболие, проблеми със стомаха, крампи и други. Има и народи, които ползват растението като подправка и си служат с него за овкусяване на най-различни ястия.

Щир

Щирът също може да се ползва при овкусяване на ястия, супи, салати. Той обаче е годен за консумация, преди да е стартирал процеса по образуването на семена.

Троскот

Интересното е, че този вид плевел се среща в почти всяка една градина и повечето от хората, отглеждащи сами плодове и зеленчуци, се опитват да го премахнат, без да си дават сметка, че могат да извлекат не малко ползи от него.

От троскот може да се приготви чай, действащ благоприятно на хора, страдащи от запек, безплодие, подагра и други здравословни проблеми.

Следващия път, в който решите да премахнете плевелите в градината си, замислете се кои от тях да отстраните и от свойствата на кои да се възползвате.

Статията има информативна цел и не замества консултация с лекар, нито балансирано хранене!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари