Кой печели битката за българските туристи това лято?

0
Родните туристи изпълниха хотелите по Черноморието, смятат от бранша
Родните туристи изпълниха хотелите по Черноморието, смятат от бранша Снимка: Dunavmost

Родните туристи изпълниха хотелите по Черноморието, смятат от бранша

През 2019 г. 1,200 млн. българи са избрали Гърция за своята почивка. Миналата година пък техният брой пада драстично на 300 000 българи или това е около 80% спад. Очакванията за 2021 г. са едва 600 000 българи да се насочат към южната ни съседка. Това е наполовина на нивата от 2019 г., каза председателят на Конфедерацията на българския туристически бизнес Ричард Алибегов в ефира на Нова, цитиран от Монитор.

По думите му тази година очакваме и лек ръст в общия брой туристи. През 2019 г. 12 млн. души са посетили България, а през 2020 - близо 5 млн. души. Прогнозите са тази година гостите в страната да достигнат около 7,5 млн. души. Очакванията са от тази седмица да започнат да се пълнят курортите.

Според туроператора Антония Чомполова обаче сезонът вече върви добре.

Към момента българският туризъм се справя добре. Всичко е наред, има достатъчно туристи, както български, така и чуждестранни. Хотелите като цяло са пълни и времето е с нас. Може да се каже, че юли е добър месец за българския туризъм”. коментира Чомполова.

Всъщност една от причините за доброто развитие е не само доброто време, но и липсата на мерки. Това се отразява позитивно на туристите, смятат от бранша. "Хотелите, които отвориха, са пълни. Българските туристи са предимно насочени към Черноморието, доста по-малка част от хората предпочитат да отидат в съседните за нас държави. Сезонът върви много добре, хотелите се изпълват благодарение на българските туристи и се надявам така да се задържи до края на сезона", каза още туроператорът.

В същото време обаче ресторантьорите се притесняват да се не повтори ситуацията от зимата, поради липса на мерки за ускорена ваксинация. „Това лято не се направи, общо взето, нищо в посока ваксинация. В страните около нас нивата на ваксинирани са доста по-високи. За съжаление, очакваме, че през следващия сезон ще се случи същото, което се случи и миналата година”, смята Алибегов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари