Кой и защо барикадира новоремонтирания път Русе - Кубрат?

6
Неофициално се говори, че е направено умишлено от фирмата изпълнител „Автомагистрали Черно море“ от Шумен, която от година чака АПИ да ѝ плати близо 28 млн.лв. По този начин тя иска да накара държавата да се издължи
Неофициално се говори, че е направено умишлено от фирмата изпълнител „Автомагистрали Черно море“ от Шумен, която от година чака АПИ да ѝ плати близо 28 млн.лв. По този начин тя иска да накара държавата да се издължи Видео: Русе Медиа

Дългоочакваният ремонт на пътя Русе - Кубрат зарадва за кратко шофьорите, които го използват редовно

 Въпреки че официално трасето не е пуснато в експлоатация, то бе отворено за движение и автомобилите най-после можеха да се движат по нормален асфалт. Преди около две седмици обаче пътят в участъка край Тетово бе затворен с бетонни прегради и водачите вече са пренасочвани по лунния пейзаж от дупки, предава Русе Медиа. 

Обяснение защо са поставени бетонните блокове не дава никой. Неофициално се говори, че е направено умишлено от фирмата изпълнител „Автомагистрали Черно море“ от Шумен, която от година чака АПИ да ѝ плати близо 28 млн.лв. По този начин тя иска да накара държавата да се издължи, като предизвиква недоволството на преминаващите шофьори.

Хората споделят, че е изключително неприятно да шофират по разбития заобиколен участък, защото трошат колите си, а в същото време плащат за винетки. Казват, че не са виждали отдавна работници и техника, която да ремонтира, за да има причина обновеният участък да бъде затворен.

Ето част от коментарите, направени от водачи пред Русе Медиа:

„Две-три седмици, откакто е преграден. А преди това се минаваше, беше пуснато и се минаваше и беше добре. При условие , че има готов път, да се обикаля през дупки, това не е нормално за държавата“.

„Нямаше ги бетонните работи, някои ги местим, питаме има ли полицаи, няма ли и минаваме. Няма работници, няма знаци, няма нищо. Ние какво сме виновни, ние може ли да не си платим винетката, за да ги накажем – няма как да стане“.

„Само в България може да се случи това нещо – да направят чисто нов път, тоя път го чакаме от 15 години, ако не и повече, чакаме го и това е положението. Ето, неизползваем път. Доколкото знаем, фирмата, която е изпълнител на проекта, тя ги е поставила, търсят си правата, търсят си и парите. И фирмата ги разбирам, вложили са пари и искат да си вземат, не могат да го направят безвъзмездно. Но можеха поне по празниците да отворят пътя да се минава, сега хората пътуват много“.

„Новият път стои затворен, ние минаваме откъде, плащаме винетки ей за туй нещо. Никой не знае защо е затворен, с малко дете съм, ето откъде минаваме. Оня ден го направиха и затвориха пътя, никой не знае защо е затворен“.

Ремонтът на пътя Русе-Кубрат бе разделен на два лота – на територията на Русенска и на Разградска област, като и на двата лота работеше шуменския клон на „Автомагистрали Черно море“. По договор дейностите трябваше да приключат около месец юли 2021 г. , но закъсняха с около 3 месеца. Към момента обаче целият път и в двата си лота няма приет Акт 16 и официално пътят не е готов. Но пък временната организация на движение бе премахната и бе въведена постоянна, за да се ползва обновеното трасе.

До момента, когато бетонните барикади затвориха участъка край Тетово и цялото движение бе пренасочено по стария опасен път към каменната кариера, който, освен с дупки, е осеян и с множество завои и проблемна мостова конструкция. Парадоксално е, че по време на ремонта на целия път нито за миг не е спирано движението, а имаше поетапно пропускане с изчакване. А сега готовият път е затворен неизвестно официално от кого и защо.

Отговори какво точно се случва на пътя Русе-Кубрат и дали има допуснати нарушения от фирмата изпълнител биха могли да дадат няколко институции, ако решат да направят проверка. Това са Агенция „Пътна инфраструктура“, която е възложител на ремонта, и областните управители на Русе и Разград.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    8
    русенец
    Това са герберастките подлоги на банкянската тиква, които блокират пътища, чакат си паричките от чекмеджетата, ама те свършиха. И сега Вожда ги нансъсква да протестуират, за да блокира Държавата! БОЙ по тъпите тикви на такива нещастници!
  • 5
    7
    Никола
    Е и защо плачете? Има ли някой мъж с топки,да вземе и да ги махне тези блокове от пътя? Що за самоуправство се шири в България?
  • 16
    6
    Гражданин
    Ако фирмата изпълнител го е затворила - директно да ги приберат по арестите за самоуправство, пълна ревизия на дейността им за последните 5-7 години и директно да приключват с дейността! Тия дето ги "съжаляват" и искат "да им се платят парите" само да се замислят защо за последните 10-15 години няма чужди фирми, които да печелят поръчките за пътно строителство, как се захранват черните каси на партиите с отчисления от надписани дейности по не състояли се СМР и какво е качеството на свършената работа!
  • 4
    5
    селянин
    абе дам нямали мало говежди или свински фъшкии да се сипе като протест за тия бетончета и джумбуша да е пълен
  • 28
    4
    Греко
    В Германия частна фирма да изнудва държавата ? Такова нещо няма и на кино. Българите са търпеливи до овчедушие и всеки нагъл нахал ги яхва и стриже и дои като овци. Това е положението.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари