Кой град е с най-висока раждаемост в България?

2
Раждаемостта у нас не е равномерно разпределена
Раждаемостта у нас не е равномерно разпределена

Раждаемостта у нас не е равномерно разпределена

Едва 8.5% е общият коефициент на раждаемост за страната ни за 2021 година, което поставя България в дъното на класацията по този коефициент в световен мащаб, пише Актуално. Високата смъртност, съчетана с ниска раждаемост водят до отрицателен естествен прираст – страната ни се топи. Раждаемостта у нас не е равномерно разпределена - има области и градове, в които тя е в пъти по-висока в сравнение с други.

Градът с най-високата раждаемост в България

Първенец по коефициент на раждаемост далеч не е столицата ни, нито най-големият град у нас извън София. София се нарежда на второ място по раждаемост, а Пловдив остава трети. Градът с най-висока раждаемост в България е Сливен с 12.2% за 2022 година, при 10% в столицата и 9.7% в Пловдив за същата година. Спрямо коефициентът на раждаемост областите у нас се нареждат след Сливен, София и Пловдив, както следва: Ямбол, Варна, Ловеч, Пазарджик, Бургас, Стара Загора, Търговище, Плевен, Враца, Шумен, Силистра, Кърджали, Хасково, Велико Търново, Монтана, Разград, Кюстендил, Габрово, Русе, Перник, Видин. С най-ниска раждаемост - двойно по-ниска от тази на града с най-висока раждаемост в България, е област Смолян.

Прави впечатление, че най-бедните региони не се отличават с най-ниска раждаемост, което се очаква, но не се оправдава като очакване. Така например най-бедният регион у нас - Северозападният е с коефициент на раждаемост от 8.1%, докато най-нисък този коефициент е в Северен централен регион – 7.5%. Най-висок е коефициентът на раждаемост в Югозападния регион – 9.3%.

Друг любопитен момент, който безспорно прави впечатление, е фактът, че в много от областите раждаемостта в града е по-ниска от тази в селата. Очакването по-скоро е в града да се раждат повече деца заради по-добрите условия за живот, образование, развитие, работа и кариера, както и заради очакваните по-високи доходи там, но реално в много от областите коефициентът на раждаемост в селата надскача този в града.

Ако разгледаме не отделните области, а районите, ще открием, че в Северозападния, Североизточния и Северния централен район в селата коефициентът на раждаемост е по-голям от този в градовете в съответните райони. Това обаче не е валидно за Южна България – там раждаемостта в градовете в Южен централен, Югозападен и Югоизточен район коефициентът на раждаемост в градовете изпреварва този в селата.

Тези данни са официалните, посочени от НСИ за изминалата 2022 година. Любопитно ли ви е как се е движила раждаемостта в България през годините назад?

Раждаемост в страната ни през годините

След 1990 година коефициентът на раждаемост у нас системно спада, като за 1990 година е 12.1%. Този процент е малък в сравнение с коефициента на раждаемост от създаването на Княжество България – внушителните 37.3%. Най-висок за страната ни е бил коефициентът на раждаемост през 1900-та година – 41.9% отново по времето, когато страната ни е била Княжество България. След тази година спадът в раждаемостта става системен и с малки изключение коефициентът на раждаемост върви само надолу. Повече информация по темата по години, градове, области и в годините назад, ако представлява интерес за вас, може да откриете на сайта на Националния статистически институт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    Росен Гацов
    Бугараците не могат да ибът, не могат и да раждат. Могат само да ядът боклук и да дрискат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари