Кога промените в теглото издават деменция?

0
В проучването участниците са били проследявани в продължение на 39 години, а теглото им е измервано на всеки 2 - 4 години
В проучването участниците са били проследявани в продължение на 39 години, а теглото им е измервано на всеки 2 - 4 години Снимка: iStock

В проучването участниците са били проследявани в продължение на 39 години, а теглото им е измервано на всеки 2 - 4 години

Учени от Бостънския университет и Китайската академия на медицинските направиха интересни разкрития за връзката между промените в теглото и предстояща деменция.

Според експертите колебанията в теглото през целия живот могат да повлияят на риска от деменция.

Внезапните промени в теглото може да са знак, че деменцията наближава, споделя изследователите.

Според списанието Alzheimer's&Dementia, затлъстяването на средна възраст може да доведе до повишен риск от деменция, но като цяло връзката между индекса на телесна маса (ИТМ) и болестта остава неясна, пише Actualno.

В проучването участниците са били проследявани в продължение на 39 години, а теглото им е измервано на всеки 2-4 години. Общата тенденция на по-нисък ИТМ е свързана с по-висок риск от деменция.

Учените са изследвали и подгрупа, чието тегло първо се е увеличило, а след това е намаляло. Случаите, в които тези промени, са настъпили на средна възраст, са били свързани с най-висок риск от развитието на деменция.

Изследователите отбелязват, че предпоставките за това заболяване могат да се формират в продължение на много години или през целия живот. Мониторингът на теглото ще помогне за по-ефективно идентифициране на хората в риск и предотвратяване на деменция, споделят в заключение учените.

*Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари