КНСБ: Всеки работодател трябва да компенсира инфлацията в заплатите

16
Личната инфлация е далеч по-висока от статистическите нива от 8-10%
Личната инфлация е далеч по-висока от статистическите нива от 8-10% Снимка: Dunavmost

Личната инфлация е далеч по-висока от статистическите нива от 8-10%

България остава страната с най-ниски доходи в ЕС, като проблемът се задълбочи вследствие на натрупаните кризи - първо пандемията, след това се добави войната в Украйна, енергийната криза и всичко това се прояви като „криза в цената на издръжката” или „кризата на доходите”. „Това е много съществена криза, която се обсъжда в Европа, но в България се избягва да се коментира” - заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на дискусионен форум с участието на всички федерации и синдикални съюзи от бюджетния и реалния сектор, членове на синдиката.

Основна тема на публичния дебат бяха доходите на работещите у нас, тъй като в следващите седмици предстои обсъждане на закъснелия държавен бюджет за настоящата година. Парадоксално е, че това се случва в средата на годината и на практика заложеното в него ще е валидно само за половин година. Въпреки това от синдиката повдигат темата за усещането за обедняване на българските граждани през последните две години, като припомнят, че преди този период с висока инфлация, доходите бяха с тенденция да се повишават. „Сега мерките в бюджета ще са минималистични, въпреки заложените стотици милиони за компенсация на заплатите по различни сектори - тези мерки само ще запазят покупателната сила на хората, но няма да ги направи по-богати” – заяви в интервю за Радио България президентът на КНСБ Пламен Димитров и допълни, че има начин за осигуряване на повече средства за бюджетната сфера чрез събиране на приходи и орязване на ненужни разходи:

„Те могат да балансират бюджета при 3% дефицит до края на тази година и да осигурят необходимите средства, които за нас са около 465 млн. лева допълнителни средства за полугодието само, за да постигнем едно минимално придвижване, но то не равно, защото и старите увеличения на заплатите през изминалите 2 години не са еднакви за всички сектори и браншове. Затова целта ще е да докомпенсираме инфлацията на всеки бранш, която не е компенсирана и да заложим в „Бюджет 23” ново 10% увеличение, което пък да компенсира инфлацията вече за 2023 г., която ще е около 10%.”

Всеки работодател е длъжен да компенсира в заплатата на служителите си инфлационните стойности, посочени като средна инфлация за страната – казват от КНСБ. Те припомнят, че личната инфлация на всеки българин, или с други думи сметката, която човек плаща, когато отиде в магазина, е далеч по-висока от статистическите нива от 8-10%.

„Личната инфлация през последните две години е около 30%“, казва Пламен Димитров и посочва още един парадокс в държавата – нивата на заплатите в бюджетната сфера са далече от нормалните нива, които могат да мотивират хората, за да продължат да работят и да не си търсят друга работа:

„Това, което е най-важно за хората на които плаща правителството и които на практика работят за всички нас, с парите от нашите данъци, е тяхната покупателна способност, достойното им заплащане, така че да могат да бъдат мотивирани и да дават по- качествена услуга за всички, които разчитаме и я очакваме от тях. Като започнем от държавната администрация – централна и местна, която противно на всички слухове, е под 100 хиляди души. След това като минем през работещите в образованието, които са малко под 200 хил. души – педагогически състав в средните училища, непдагогически кадри, а и преподавателите във висшите училища. Стигаме и до здравеопазването, културата и пр. - така накрая стигаме до тези 420 - 430 хил. души, за които се твърди, че са бюджетни служители, но ето че те не са. Много от тях дават своя труд като лекари, учители, репортери, журналисти, за да може навреме и справедливо да бъдем лекувани, образовани, информирани. Съотношенията в отделните сектори спрямо цялото население на България се съотнасят със средноевропейските нива и в никакъв случай не можем да твърдим, че има някакво сериозно изкривяване. И всичко това става в условията на задълбочаващи се негативни тенденции на пазара на труда – липса на около 250 хил. кандидати за незаети работни места, обявени от работодатели и от институциите. Проблемът се задълбочава и от продължаващата емиграция по всички възможни линии - от всички сектори, браншове и региони на страната. Това не може да не ни тревожи и да не е основната тема на обществено-политическия дебат“, категоричен е президентът на КНСБ, един от двата големи национално-представени синдиката у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Денис
    не се на ядоха
  • 11
    4
    Александър
    Това е така но ние все още не живее м в нормална държава и никой от власт имащите не го интересува за заплатите на работещите хора в България и това е вярно само тяхните заплати са важни!
  • -2
    3
    Бай Хой
    Ей, тия от "синдиката" кога ще ми върнат парите, които до 1989ми удържаха от заплатата, за да има сгради, станции и други благини с които търгуват и лапат след това. Търтеи повръщайте ми заработеното или да идвам да си го взема, а?
  • 9
    2
    Мислещ
    Щом искаш да станеш богат си направи фирма и пълни джобовете,давай заплати и плащат данъци! Я да видим на кого му стиска!
  • 6
    1
    Работник
    Ами ако фирмата е с намалени приходи,стокооборот,работи на загуба в следствие на непосилни цени за вода,ток.При ниски печалби,маржове и минимален оборот или плащания? От къде да ги извадят? От дупето на Хампарцумян ? От там ще има само дълго и продължително пъ.ъ.ъ..ъ..ц... или пръъъъцццц пърца.а..а..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари