КНСБ ще посреща депутатите всяка сутрин

1
КНСБ и основните членове на синдиката от обществения сектор започват серия от протестни акции
КНСБ и основните членове на синдиката от обществения сектор започват серия от протестни акции Снимка: КНСБ / архив

КНСБ и основните членове на синдиката от обществения сектор започват серия от протестни акции

"С тази протестна акция ние искаме да се видим и да се чуем с депутатите, на които предстои да гласуват Бюджет 2023. Искаме ясна политика по доходите за работещите в системите на Министерството на земеделието. Това са служители, работещи в "Напоителни системи", БАБХ, които осигуряват контрола от фермата до трапезата, Изпълнителна агенция "Борба с градушките", ИАРА", каза председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Валентина Васильонова в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Синдикатът настоява за повече средства - 20% увеличение на заплатите.

"Нашата статистика показва, че работещите в обществения сектор в селското стопанство са със средни работни заплати 70% от средната работна заплата. Дълги години заплатите на работещите в тази част на публичния сектор бяха замразявани и държани на санитарния минимум. Не бяха увеличавани повече от 3 години, дори повече. А миналогодишното увеличение успя да навакса само изоставането, но към момента то вече е изядено от инфлацията", допълни Васильонова.

По думите ѝ по покупателна способност те са по-бедни с 8% от миналата година.

"Не може да работите в публичен сектор и да получавате заплата между 900 и 1100 лв. 700 ракетострелци, които се занимават с обезпечаване на градозащитата на българските земеделци и на нас като граждани, са на заплата малко над минималната работна - получават около 800 лв. Като им се удържат данъците, те получават около 670-700 лв. Инженери и физици получават заплата от порядъка на 1100 лв.", поясни председателят на ФНСЗ.

От следващата седмица КНСБ ще разпъне синдикална шатра пред Народното събрание.

"Всяка сутрин ние ще посрещаме депутатите, приготвили сме нашите предложения, специално в сектор "Земеделие". А условията в земеделието както в публичния, така и в частния сектор, са различни от работата в офис. Първо, че това е работа на открито и е свързана с климатичните условия, а климатичните промени допълнително поставят една сериозна тежест върху работата. Това е физически и психически труд, който трябва да бъде достойно уважен", каза Валентина Васильонова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари