Кметът на Русе удостои със златна значка скулптора Зюхтю Калит

2

В Художествената галерия бе открита изложба на изявения скулптор Зюхтю Калит по случай неговия 70-годишен юбилей

В русенската Художествена галерия бе открита изложба на изявения скулптор Зюхтю Калит по случай неговата 70-годишнина. По време на откриването на експозицията кметът Пенчо Милков удостои твореца със златна значка за цялостното му творчество.

Зюхтю Калит влага част от себе си във всяка своя творба и колкото пъти ги погледне човек, ще вижда винаги различни неща“, каза кметът. Той изрази своята благодарност към твореца и общността, която той създава в Русе, изпълвайки със смисъл понятието „град на свободния дух“.

Изложбата „SATYAGRAHA“ бе открита от близката приятелка и съмишленичка на Зюхтю Калит Нина Маджарова. Тя разказа какво стои зад името на експозицията. Мирният поход, вдъхновен от Махатма Ганди, се е превърнал в символ верую на твореца като начин на протест срещу общоприетите правила и принизяването в изкуството.

Изложбата съдържа каменни композиции, представящи човешкия път като част от магическия кръг на живота. Показани са и негови рисунки с молив и смесена техника на изявени български и световни личности. Особено впечатление правят портретите на родителите на Зюхтю Калит, които той е рисувал с молив, докато е бил ученик. Показани бяха и цигулката, на която е свирил баща му, както и Коранът на майка му.

Изложбата ще остане в Художествената галерия до 8 октомври.

Зюхтю Калит е роден в русенското село Голямо Враново. През 1975 г. завършва средно образование в Художествената гимназия „Дечко Узунов“ в Казанлък. През 1980 г. Калит завършва скулптура във Великотърновския университет. Ученик е на скулптора Атанас Миндов.

Работи на свободна практика от 1981 г. Твори основно кавалетна пластика, като предпочитаните от него материали са мрамор, гранит, риолит, диорит, черен базалт, кремък, варовик. Участва с малки пластики в международни изложби и пленери в Румъния, Турция, Франция, Италия.

Зюхтю Калит е и дългогодишен треньор по стрелба с лък в Русе и майстор на лъкове. Носител е на награди от множество турнири и състезания от национално и международно ниво. Бил е и треньор на националния отбор на България, а през 2004 г. е номиниран за треньор №1 на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    6
    ДААААА
    НОМЕРА 1 И 2,ДА,ТОЧНО ТОЗИ Е,СЪЩИЯ! ТОЧНА ДЕФИНИЦИЯ- КАМЕНОДЕЛЕЦ! СКУЛПТОР?? ОГЮСТ РОДЕН СЕ ОБРЪЩА В ГРОБА..КАКЪВ РОДЕН ТУК,ИЗВИНЕТЕ?! ГЕРОИТЕ НА ХЪРЦОЙСКАТА ПРОСТА ПАПЛАЧ,ТОВА СА,ТАКИВА СА...И НА ГАНЮВЦИТЕ СА СЪЩИТЕ И ОТ ТУЙ ТЕСТО- ДРУГИЯ УРЕДЕН ПО ТУРСКАТА КВОТА ОЩЕ ПРИ КОМУНИЗМА РЕЗАК ВЕЖДЮ МУЛТАКА...ВЕЧНИЯ ЧАПКЪНОФФ...СТАВРИ КАЛИНОФФ ЕВРЕЯ ВЧЕРА ПЪК УМРЯЛ..ТОВА СА,ТАЯ НЕКАДЪРНА ИЗМИСЛЕНА,НО КРЕПЕНА СГАН Е НА ЛИНИЯ,СЛЕД КАТО ТАЛАНТЛИВИТЕ БЯХА Я ПОГРЕБАНИ,Я И ДО ДНЕС СА ПРЕСИРАНИ И ОЩЕТЯВАНИ,СПИРАНИ..ДОКАТО ИЛИ СЕ ОТКАЖАТ ОТ ИЗКУСТВОТО ТУК,ИЛИ СЕ ИЗНЕСАТ ТАМ,НАВЪН,КЪДЕТО ГИ ОЦЕНЯВАТ И ПОДПОМАГАТ !! А ПЪНЧО Е БЕЗ КОМЕНТАР,ЗНАМ ПРОСТОТИЯТА ХЪРЦОЙСКА,СДУХАНИТЕ ЛЕЛИ И БАБИ ПАК ЩЕ ГО ТРОПОСАТ НАЧЕЛО НА ТЪПИЯ И УМРЯЛ РУСЕ КАТО ВЪШКА НА ЧЕЛО..ИЛИ НА ЗАДНИК МАЙ,ПРЕДВИД МРЪСОТИЯТА ГРАДСКА,ПРОСТОТИЯТА И ЗАПАДНАЛОСТТА??
  • -4
    5
    Вгъзилена
    Скъпи. Влажна съм. Чакам те да се прибереш с 231 473.00 леуа тази вечер. Пускам и отзад за тази вноска за хапартамента у Софето/ Пишлемета от първата ти зъпруга ги забрави. Важната съм Ас и моя Копелдак. Боряна е в миналото.
  • 1
    4
    Александър
    Поредния предизборен тюрлю гювеч на русенск ата паплач,34 години заг робила града и подарила го на циганите!
  • -1
    3
    Кукуруз
    Той менчо е известно че обича да раздава пръстени,тренира за вгъзилена
  • 5
    2
    Да този е
    Дето оклепа гробницата в Парка на Възрожденците и освен това барелефа на Христо Ботев до Симовата мелница. Обикновен каменоделец с претенции за скулптор. Аман от такива "творци", но нали идат избори Пънчи си прави PR и събира гласоподаватели.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари