Пенчо Милков удостои Николай Караджов със златна значка

1

Русенският художник откри изложба по случай 50-годишнината от началото на творческия си път

Големият русенски художник Николай Караджов бе удостоен със златна значка от кмета Пенчо Милков при откриването на изложбата му по случай 50-годишнината от началото на творческия му път.

Освен художник, Вие сте и общественик. Имате уникалната дарба да въздействате на младите и винаги придавате нова перспектива не само в картините, но и в разговорите си с тях. Във всяка Ваша творба откривам нови и нови послания, така е и с разговорите с Вас, които толкова обогатяват“, каза Пенчо Милков, цитиран от пресцентъра на Община Русе.

Той благодари на твореца, че винаги и навсякъде, където прави изложби, е съумявал да представи Русе по възможно най-добрия начин.

Експозицията включва някои от най-добрите произведения на Караджов, които са част от фонда на галерията и от частни колекции, както и нови платна.

На откриването ѝ бе представен и албум, издаден с помощта на Програма „Култура“ на Община Русе.

Изложбата е достъпна за русенци и гостите на града до 10 септември.

Николай Караджов е роден на 8 август 1950 г. в село Малчика, Плевенска област. Завършва Художествената академия в София, специалност „Живопис“, при проф. Ненко Балкански през 1975 г. От 1976-а участва в десетки Общи художествени изложби в страната, както и в окръжни изложби на русенските художници. От 1979 г. е член на Съюза на българските художници. В периода 1976 - 1977 г. Николай Караджов излага свои картини в галерия Албърти в Лондон, а от 1997-2007 в Gagliardi Gallery в Лондон. Осъществил е 12 самостоятелни изложби в България, Англия, Латвия.

Художникът дарява на католическата църква в родното си село Малчика/Плевенска област/ “Света Ана“, копие на картината на Леонардо Да Винчи „Мадоната от пещерата“. По поръчка на католическата църква рисува портрет в цял ръст на епископ Евгени Босилков, обявен за блажен, първо за църквата в селото, а после и за русенската католическа църква „Свети Павел от Кръста“. На православната църква в с. Малчика дарява копие на икона на патрона ѝ Св. Архангел Михаил, рисувана върху платно с маслени бои. През 2017 г. Николай Караджов бе номиниран за наградата „Владимир Димитров Майстора“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари