Кметът на Чикаго отмени комендантския час

0
Лори Лайтфут вдигна комендантския час и разреши да бъде възстановена работата на метрото и на автобусите в центъра на Чикаго
Лори Лайтфут вдигна комендантския час и разреши да бъде възстановена работата на метрото и на автобусите в центъра на Чикаго Снимка: Getty Images

Кметът на Чикаго Лори Лайтфут отмени комендантския час, който наложи, след като протести, предизвикани от смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест, прераснаха в насилие, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

Лайтфут наложи комендантски час на 30 май и затвори достъпа до централната част на Чикаго за всички, освен за работещите в критично важни сфери, след като протестите след смъртта на Джордж Флойд бяха последвани от масов вандализъм и взломни кражби. Няколкостотин служещи в Националната гвардия на щата Илинойс бяха повикани в града, за да наложат ограниченията.

След като демонстрациите през последните няколко дни преминаха в общи линии мирно, кметицата вдигна комендантския час и разреши да бъде възстановена работата на метрото и на автобусите в центъра на Чикаго.

Мнозинството от членовете на градския съвет в американския град Минеаполис подкрепя разпускането на полицейското управление на града.

Деветима от 12-членния градски съвет присъстваха на демонстрация в градския парк в неделя следобяд и се обявиха за край на полицейската дейност в града във вида, в който е позната до момента. Съветникът Джеремая Елисън обеща, че съветът ще "разглоби" полицейското управление.

Председателят на градския съвет Лийса Бендър заяви, че с колегите ѝ се ангажират да създадат отново системи, "които наистина ни осигуряват сигурност".

Разпускането на полицейски управления не е безпрецедентно в американската практика. Подобни решения са взимани в Комптън, Калифорния, през 2000 г. и в Камдън, Ню Джърси, през 2012 г.

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей обаче каза пред демонстранти пред дома си, че не подкрепя "пълно разпускане" на полицейското управление. Протестиращите отговориха с викове "Срам! Срам!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари