Кметът на Белоградчик награди русенски филм

0
Русенци завоюваха общо 13 награди за своите филми
Русенци завоюваха общо 13 награди за своите филми

Четвъртият национален кинофестивал „Суперприз“ се проведе в Белоградчик от 24 до 26 октомври 2014, съобщават участници от Русе. Наименованието, твърде претенциозно на пръв поглед, е напълно в съответствие с регламента – право на участие имат само филмите, които вече са били награждавани у нас или в чужбина на предишни фестивали.

Самият „Суперприз“ се провежда рядко – предишното издание е от 2007 година. Наградите са много – по десет първи, втори и трети места – защото филмите вече са доказали високите си художествени качества и в Белоградчик не се прави ревизия или преосмисляне на критериите. Целта е да бъдат очертани тенденциите в развитието на българското алтернативно кино, да се оценят разликите в националните и международни приоритети.

Разбира се, сред добрите филми се открояват най-добрите. Журито с председател проф. д-р Венелин Грамадски – преподавател в НАТФИЗ – София и с участието на проф. Станимир Трифонов и Александър Донев, трябваше да избира сред повече от седемдесет призьори.

За радост на русенските автори Валентин Алахверджиев, Бранимир Попов, Николай Василев и Владимир Илиев се оказа, че техният труд беше оценен най-високо в сравнение с този на колегите им от Шумен, Хасково, Плевен, Берковица, Белоградчик, Трявна, Попово, Димитровград и Варна.

Русенци завоюваха общо 13 награди за своите филми, плюс наградата на Кмета на Белоградчик за най-добра програма. От гледна точка на статистиката, това означава, че почти половината от супер-продукциите на алтернативното кино са с русенски произход. 

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари