Безплатна прожекция на филма “Екатерина” в Русе

1
Документалната лента ще запознае публиката със забележителния живот и обществена дейност на Екатерина Каравелова
Документалната лента ще запознае публиката със забележителния живот и обществена дейност на Екатерина Каравелова Снимка: Екатерина/Ekaterina / Facebook

Документалната лента ще запознае публиката със забележителния живот и обществена дейност на Екатерина Каравелова

В най-женския месец документален филм за една достойна българка тръгва на пътешествие в Северна България. Филмът “Екатерина” ще запознае зрителите в Русе, Ловеч и Плевен със забележителния живот и обществена дейност на Екатерина Каравелова.

Прожекциите ще са в град Ловеч на 10.03.2024г. от 19 часа - кино “ Космос”, 11.03.2024г. в град Плевен от 18 часа - читалище “Съгласие” и на 14.03.2024г. от 18:00 часа в град Русе - читалище “Зора”.

Филмът е с екип : продуцент: Павел Павлов, режисьор: Бояна Топчийска; сценарист: Юрий Дачев; оператор: Георги Гвоздев; сценограф: Андрей Хамбарски; композитор: Александър Костов ; монтаж: Теодора Гърбова.

Лентата разказва живота на Екатерина Каравелова, чиято натура е подсказана от водения от нея дневник, по календар. В това нейно лично време, преминало през драматични обществени десетилетия (1860 - 1947), историята ѝ разкрива забележителен стоицизъм и гражданска непримиримост на една достойна българка. Качествата ѝ неслучайно заслужават определението на чуждестранните кореспонденти по време на Сръбско-българската война: "От цялото останало население на София г-жа Каравелова беше единственият мъж".

Зрителите на турнето в трите града ще се докоснат до вътрешния свят на Екатерина Каравелова и ще съпреживеят динамичния живот на следосвобожденска България.

Филмът е субтитриран за глухи хора и ще бъдат поканени гражданите, които принадлежат към тази група.

Във всеки град ще присъстват режисьора на филма - Бояна Топчийска и актьорите, съживили исторически събития и личните премеждия на Екатерина Каравелова и нейното семейство. В дискусия с тях зрителите ще могат да се доближат до емоционалните моменти и отговорността в създаването на роля на реално съществуваща личност.

Ще се повдигнат въпроси като: Какво е да си национален герой, колко дълга е паметта на народа и какво е мястото на личния пример в съвременното ни българско общество?

Заповядайте на едно пътуване в миналото, което напомня за себе си през обектива на документалното кино.

ВХОД: СВОБОДЕН

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари