Климатичните промени сериозно застрашават китовете и делфините

0
Местообитанията им се променят толкова бързо, че животните започват да се конкурират или дори да се борят помежду си
Местообитанията им се променят толкова бързо, че животните започват да се конкурират или дори да се борят помежду си

Местообитанията им се променят толкова бързо, че животните започват да се конкурират или дори да се борят помежду си

Последиците от климатичните промени все повече застрашават китовете и делфините, се казва в нов доклад, цитиран от ДПА и БТА.

Неправителствената организация "Опазване на китовете и делфините" публикува документа по повод конференцията за климата КОП 28, която се провежда в Дубай.

В него се предупреждава, че затоплянето на океаните оказва драматично въздействие върху голям брой от видовете, а местообитанията им се променят толкова бързо, че животните започват да се конкурират или дори да се борят помежду си.

Повишаването на температурите е довело до увеличаване на цъфтежа на водораслите, които отделят токсини. От организацията казват, че все по-често те са откривани при мъртви китове и делфини.

Освен това токсините могат да забавят реакциите на животните, което ги излага на по-големи рискове, като например сблъсък с кораби.

"Внезапната масова смъртност най-вероятно се дължи на цъфтежа на водораслите", се казва в доклада, цитиран от ДПА.

Според него през 2015 г. в Чили са загинали най-малко 343 беззъби кита, като при повече от две трети са открити изключително високи концентрации на парализиращи токсини.

Проблем е и намаляването на крила (разред скаридоподобен зоопланктон, образуващ големи ята, бел. ред) – един от най-важните източници на храна за тези бозайници, посочват от организацията. Той намалява заради промишления риболов и по-високите температури на водата.

Недостигът на храна означава, че морските бозайници могат да складират по-малко мазнини и вече нямат достатъчно енергия за сезонните си миграции. Наблюдава се също така, че много животни вече не отиват към по-топлите води, за да се чифтосват. Резултатът: по-малко млади животни.

Създаването на защитени зони е от особено значение за животните, както и постигане на целите, очертани в Парижкото споразумение от 2015 г. – ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалния период, ако това е възможно.

Правителствата и индустрията трябва да забранят унищожителните риболовни практики, се призовава в доклада. Авторите смятат, че трябва да се въведат ограничения за улова и алтернативни риболовни съоръжения, отбелязва ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Fear not grasshoppers
    Климатични промени винаги е имало и винаги ще има. Хората трябва да разберат това и да не оставят да ги плашат с тези неща. Просто най-лесно се плашат и лъжат най-неграмотните, които не могат да разсъждават независимо и трябва някоя говореща глава или някой "уважаван" уебсайт да им казват какво да мислят и в какво да вярват.
  • -1
    1
    Ха-ха-хах!
    Климатични промени?!! Ще ме разчувствате!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари