Китай: САЩ да се тревожат за умиращата си икономика

0
Китайският милиардер Джек Ма е на мнение, че е време американците да престанат да се тревожат за Китай
Китайският милиардер Джек Ма е на мнение, че е време американците да престанат да се тревожат за Китай

Китайският милиардер Джек Ма е на мнение, че е време американците да престанат да се тревожат за Китай и трябва по-скоро да започнат да се грижат за собствената си страна.

Основателят и собственик на мегакомпанията Alibaba – Джек Ма заяви, че нивото на спестяванията в неговата страна, както и безусловния преход към потребителска икономика означава, че Китай може да преживее спада на световния икономически ръст. Според него мнозина погрешно разбират ситуацията в Китай и си правят погрешни изводи и прогнози, пише bultimes.com.

„Вие, американците, сте прекалено загрижени за китайската икономика – заяви Ма на годишната среща организирана от Clinton Global Initiative. – Всеки път, когато си мислете, че Китай – това е проблемът, при нас нещата се нареждат добре, но когато при вас има високи очаквания към Китай, в Китай се появява проблем„.

Независимо от икономическия спад, за който толкова много се говори, Китай притежава качество, което го няма в САЩ и именно това качество помага на икономиката на страната ни да се поддържа толкова дълго време, смята милиардера.

„Хората постоянно си приказват: Знаете ли, положението в китайската икономика е влошено, защото потреблението все още е малко. Не, това въобще не е така – отбеляза Ма. – Вие, американците, харчите пари, които още нямате, както и вероятно и на другите хора. Ние китайците обичаме да спестяваме парите“.

Ма заяви, че китайските потребители са най-големите спестовници и спестяват най-много в целия свят. Фактически по данни на Световната банка, Китай заема в световен мащаб четвърто място по ниво на брутните спестявания като процент от Брутния вътрешен продукт – за 2013 г. това е 50% от БВП на страната. Единствените страни, които са изпреварили Китай, това са Кувейт, Бермудите и Администаривната област Макао.

От друга страна обаче, за 2013 г. нивото на брутните спестявания в САЩ са едвам 18% от БВП, което малко по-малко от това на Колумбия и малко повече от това на Намибия като проценти от БВП, пише bultimes.com.

Ма продължава своето изявление: „Ние дълго време бяхме прекалено бедни и затова когато получим пари ние веднага ги внасяме в банките, защото знаем, че ако настъпи катастрофа, то ние ще си харчим спестеното. Когато един ден икономическото положение стане много лошо, у нас действително ще има пари, които ние ще използваме, докато при вас няма да ги има, и ето защо вие толкова сте уплашени”

През последните години правителството в Китай наистина допринесе много за ръста на икономиката, обаче сега движеща сила на икономиката по отношение на потреблението трябва да станат предприемачите , според Ма.

Ма изказа следната мисъл – през последните 20 години правителството беше силно, но сега то отслабва своя контрол. И именно сега се открива възможност за нас, това е нашият шанс… Ние можем да покажем как да се развие реалното потребление в страната..

Някои анализатори все пак изказват своите опасения относно действителните способности на Пекин да управлява икономическите преобразования в страната.

От своя страна обаче Ма смело заяви, че всъщност вижда много плюсове в икономическите реформи: „Когато ние изнасяме, ние имаме замърсена атмосфера, замърсена вода, имаме ужасна екология. Но когато започнем да внасяме, в страната ни веднага ще се подобрят нещата. Така че всичко това ни дава едни отлични възможности“.

Източник: bultimes.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари