Повишава се рискът от глобална рецесия през 2023 година

0
Глобалната икономика изпитва най-рязкото си забавяне от възстановяването от рецесия от 1970 година насам
Глобалната икономика изпитва най-рязкото си забавяне от възстановяването от рецесия от 1970 година насам

Глобалната икономика изпитва най-рязкото си забавяне от възстановяването от рецесия от 1970 година насам

Светът може да се доближава до глобална рецесия, тъй като централните банки едновременно повишават лихвените нива, за да се борят с ускорената инфлация, посочват от Световната банка в ново проучване, информира Actualno.com.

Трите най-големи световни икономики – САЩ, Китай и еврозоната, се забавиха рязко и дори „умерен удар върху световната икономика през следващата година може да я насочи към рецесия”, предупреждават от институцията, цитирана от Reuters.

Според Световната банка, глобалната икономика изпитва най-рязкото си забавяне от възстановяването от рецесия от 1970 година насам, като потребителското доверие вече е намалявало с по-бързи темпове спрямо предходни световни рецесии.

„Световният растеж се забавя рязко, като е вероятно допълнително забавяне от изпадането на повече държави в рецесия, посочва президентът на Световната банка Дейвид Малпас, добавяйки тревогата си, че тези тенденции ще продължат, с опустошителни последици за нововъзникващите пазари и развиващите се икономики.

Синхронното вдигане на лихвените проценти, което се провежда в световен мащаб, и свързаните с него политически действия вероятно ще продължат и през следващата година, но може да не са достатъчни, за да върнат инфлацията до нивата, наблюдавани преди пандемията COVID-19, смятат от институцията.

Ако прекъсванията във веригите за доставки и натискът на пазара на труда не отшумят, глобалната базова инфлация, с изключение на енергията, може да остане на около 5% през 2023 г., което е близо двойно повече от петгодишната средна стойност преди пандемията.

За да понижат инфлацията централните банки навярно ще се нуждаят от вдигане на лихвите с нови допълнителни 2 процентни пункта върху вече реализираното повишение от средно 2 процентни пункта, наблюдавано през 2021 година, посочват от Световната банка.

Но повишение в този размер в комбинация с напрежението по финансовите пазари, може да забави растежа на световния брутен вътрешен продукт до 0,5% през 2023 година или свиване от 0,4% на глава от населението, което би отговаряло на техническото определение за глобална рецесия, добавят от институцията.

Според Малпас, законодателите трябва да изместят фокуса си ограничаване на потреблението към засилване на производството, включително да положат усилия за генерирането на допълнителни инвестиции и повишаването на производителността.

Предишни рецесии показаха рискът, произлизащ от това инфлацията да бъде висока за дълъг период докато растежът е слаб, казват от Световната банка, отбелязвайки, че рецесията от 1982 година е провокирала над 40 дългови кризи и е поставила начало на десетилетие на загубен растеж в много развиващи се икономики.

Вицепрезидентът на Световната банка Айхан Косе посочва, че настоящето затягане на паричните и фискалните политики може да помогне за намаляване на инфлацията, но високо синхронизираната природа на мерките може да усложнят ситуацията и да ускорят забавянето на глобалния растеж.

Проучването предполага, че централните банки могат да се борят с инфлацията без да се доближават до глобална рецесия, ако комуникират своите решения ясно. От друга страна законодателите трябва да приложат надеждни средносрочни фискални планове и да продължат да предоставят целенасочено облекчение на уязвимите домакинства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари