Китай планира да изстреля слънчева сонда до неизследвана досега точка на Лагранж

0
Това трябва да се случи около 2026 година
Това трябва да се случи около 2026 година

Това трябва да се случи около 2026 година

Китай планира да изстреля сонда за изследване на слънчевата енергия до точката на Лагранж L5, за да проучи Слънцето и космическото метеорологично време, съобщи агенция Синхуа, цитирана от БТА.

Проектът за оценяване на мисията за изследване на Слънцето „Сихъ-2“ до точката на Лагранж L5 Слънце-Земя е в процес на подготовка, каза Фан Чън – един от конструкторите на сателита, по време на 10-ата Конференция за модерни космически технологии в Шанхай.

Според плана китайският екип работи усилено, за да изстреля слънчевата сонда в планираната орбита около 2026 г.

Точката на Лагранж L5 Слънце-Земя, която е на приблизително 150 милиона километра от Земята, е благоприятно място за изследване и наблюдаване на космическото метеорологично време, тъй като позволява визуалирирането на слънчевата активност най-малко три дни преди възможностите, които имаме на Земята. Също така от L5 Слънце-Земя ще може да бъде измерен слънчевия вятър от четири до пет дни преди достигането му до Земята.

Точката L5 Слънце-Земя все още е място, което не е било използвано за изследвания“, каза Фан Чън, който е професор в Университета на Нанкин. „Това е значимо за науката и инженерно осъществимо.“

Очаква се мисията „Сихъ-2“ на Университета на Нанкин, Китайската метеорологична администрация и Шанхайската академия за технологии за космически полети да изследва произхода и еволюцията на магнитното поле в активния слънчев регион, както и да разкрие триизмерната структура и физическия механизъм на слънчевите изригвания.

Също така мисията ще може да предостави данни, благодарение на които ще са възможни по-ранни предупреждения и точно прогнозиране на космическото време, каза проф. Фан Чън.

На 14 октомври 2021 г. Китай изпрати първия си сателит за изследване на Слънцето „Сихъ“ в слънчево-синхронизирана околоземна орбита.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари