Китай е новият световен лидер по износ на автомобили

1
Япония отстъпи първото място след дълги години на върха
Япония отстъпи първото място след дълги години на върха Снимка: WANG CHUN/FOR CHINA DAILY

Япония отстъпи първото място след дълги години на върха

Китай може да се счита за новия световен лидер в износа на автомобили. Според предварителните оценки на Китайската асоциация на производителите на автомобили от януари до ноември 2023 г. Китай е изнесъл 4,41 милиона коли - с 58,4% повече от същия период на миналата година, съобщава японското издание Nikkei Asia, предаде Automedia.bg.

Така Китай осезаемо изпреварва дългогодишния лидер Япония, която успя да достави зад граница 3,99 милиона коли за 11 месеца. Очаква се декември да увеличи преднината още повече, като експерти прогнозират, че Япония ще завърши годината с 4,3 млн изнесени в чужбина автомобили, което по-малко от резултата на Китай за първите 11 месеца.

През последните години именно Япония беше най-големият износител на автомобили в света, като само веднъж загуби първото място - през 2016 г., когато отстъпи на Германия.

Според Nikkei Asia значително роля за увеличение износ на Китай е изиграла Русия, където за първите 11 месеца от годината са внесени 730 000 китайски коли. Това е 7 пъти повече от 2022 г. Пазарът в Мексико също допринася за успеха на Китай, като в страната през тази година са внесени 330 000 автомобила през 2023 г. (+71% спрямо 2022 г. ).

Присъствието на китайските автомобили и на други световни пазари. Неговите електромобили стават все по-популярни в Европа и САЩ, както и в Югоизточна Азия. Така през годината обемът на износа на „зелени“ превозни средства от Китай за Тайланд се е удвоил.

В самия Китай продажбите също растат. През ноември китайците са купили 2,9 милиона нови коли, повече от една трета от целия световен пазар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари