Китаец бе ухапан от отровната змия, живяла в запечатана бутилка една година

8
Мъжът купил три бутилки от т. нар. змийско вино за сина си, който страдал от хронично заболяване
Мъжът купил три бутилки от т. нар. змийско вино за сина си, който страдал от хронично заболяване Снимка: iStock

Мъжът купил три бутилки от т. нар. змийско вино за сина си, който страдал от хронично заболяване

Отровна змия в китайската провинция Хейлунцзян живяла една година в запечатана бутилка и ухапала човек, когато я отворил, разказва Newsweek, цитиран от Actualno.

Мъжът купил три бутилки от т. нар. змийско вино за сина си, който страдал от хронично заболяване. Бащата опитал много методи да излекува детето, но безуспешно, затова решил да се обърне към китайската народна медицина - напитка, при която цялата отровна змия се потапя в оризово вино или зърнен алкохол. Етанолът обезвреждал змийската отрова и по този начин я правил полезна.

Когато обаче китаецът отворили една от бутилките, змията в нея се оказала жива и го ухапала. Откаран в болница, пациентът получил навреме медицинска помощ и оцелява след ухапването.

Пиенето на змийско вино може да бъде опасно, според National Geographic, тъй като понякога змиите оцеляват в бутилки. Това се случва, когато бутилката е лошо запечатана и влиза достатъчно въздух, за да диша влечугото. Освен това чрез змии можете да се заразите със смъртоносни паразити.

В същото време Волфганг Вюстер, преподавател по зоология и херпетология в Университета на Бангор в Уелс, смята, че оцеляването на змия в запечатана бутилка е невъзможно. „Нито една змия не може да оцелее, потопена в бутилирана течност за повече от час. Змиите нямат магически способности, те са направени от плът и кръв, като другите животни. Те се нуждаят от храна, вода и кислород, за да оцелеят“, подчерта той.

Лекторът отбеляза, че и змиите нямат лечебни свойства. Според него традиционната медицина е безполезна и се отразява негативно на благосъстоянието на редки видове като панголините. „Много видове са застрашени поради безотговорна консумация за така наречената традиционна медицина“, гневи се той. Някои змии стават неактивни при определена температура, но трябва да имат достатъчно кислород, за да оцелеят. Въпреки че оставането на змията в подобно състояние през годината е малко вероятно, убеден е експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари