Der Spiegel: Намерили са следи от отрова върху бутилка на Навални

1
Веществото от групата „Новичок“ е имало и в кръвта, урината и кожата на опозиционера
Веществото от групата „Новичок“ е имало и в кръвта, урината и кожата на опозиционера

Специалистите от Мюнхенския институт по фармакология и токсикология на Бундесвера са открили следи от отровно вещество от групата „Новичок“ в кръвта, урината и кожата на Алексей Навални, както и върху бутилката, която е носил със себе си в самолета.

С това твърдение излиза в петък списание Spiegel, позовавайки се на правителствени източници, предава Фокус.

Резултатите от анализите са обявени на среща между канцлера Ангела Меркел, вицеканцлера Олаф Шолц, министъра на външните работи Хайко Маас, вътрешния министър Хорст Зеехофер, министъра на правосъдието Кристин Ламбрехт, министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, както и ръководителят на канцлерската канцелария Хелге Браун.

Представяйки резултатите, специалистът от Бундесвера е заявил, че „без съмнение, отровата се отнася към групата на „Новичок“, пише Spiegel. По думите на експерта, следи са намерени не само в кръвта, урината и кожата на Навални, но и на бутилката, която е била в него по време на полета. Както отбелязва изданието, най-вероятно Навални е пил от него, след като „вече е бил отровен“ и именно така са се оказали следите на бутилката.

Според информацията от източника на списанието, заявлението на експерта от Бундесвера е било „истински шок“ за участниците в съвещанието.

Spiegel пише още, че Меркел се стреми към общоевропейска реакция на случилото се и засега Берлин изключва опцията, при която спирането на реализацията на проекта „Северен поток 2“ може да бъде на дневен ред. Въпреки това, според него, „зад кулисите членовете на кабинета признават, че този вариант все пак трябва да бъде обсъден“.

Списанието обръща внимание на факта, че въпросът за възможните мерки срещу Москва е достатъчно сложен, защото е невъзможно еднозначно да се обвини руското ръководство в участие в инцидента с Навални, тъй като, както отдавна е известно, след разпадането на СССР, „Новичок“ е попаднал в други страни - възможно е дори в Германия. През 90-те години един руски учен е предлагал на германското разузнаване отрова, с надеждата да се прехвърли на Запад, се казва в материала. Тогава ръководството на ФРГ е взело решение да го приеме, но се отказва от внасянето в страната на ампула с образец от субстанцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари