Кирил Петков: По-добре следващи избори, отколкото задкулисието да е част от коалицията

0
Бившият премиер отчита като грешка, че са допуснали „троянския кон“ в лицето на Слави Трифонов
Бившият премиер отчита като грешка, че са допуснали „троянския кон“ в лицето на Слави Трифонов

Бившият премиер отчита като грешка, че са допуснали „троянския кон“ в лицето на Слави Трифонов

Кирил Петков смята за грешка на „Продължаваме промяната“ да допусне Слави Трифонов и партията му в управляващата коалиция. В интервю за Свободна Европа той каза, че да има следващи избори е по-добре отколкото „задкулисието“ да е част от коалицията.

Кирил Петков не отчита като грешка предишната си подкрепа към президента Румен Радев и не смята, че ролята на президента е толкова важна в момента. По-голяма грешка на „Продължаваме промяната“ той вижда в това, че са допуснали „троянския кон“ в лицето на Слави Трифонов и „Има такъв народ“ в управляващата коалиция. Това той не би позволил да се случи отново. Това каза бившият премиер в интервю за Свободна Европа.

"Да има следващи избори всъщност е по-добре, отколкото задкулисието да ви е част от коалиционните партньори."

Кирил Петков

„И да има следващи избори всъщност е по-добре, отколкото задкулисието да ви е част от коалиционните партньори. Това е в момента всъщност истинският въпрос - как да достигнем до управление на България без подобно задкулисие да бъде част от системата“, каза Петков.

Назначенията на служебния кабинет, който беше назначен от президента Румен Радев, будят съмнения у Петков, че държавният глава вече няма проблем с ГЕРБ и Бойко Борисов. Въпреки това съпредседателят на ПП отново би предпочел Радев да е президент пред това на последните президентски избори да беше спечелил кандидатът на ГЕРБ.

„Да имахме служебно правителство директно на Борисов, за мен щеше да е по-лошият вариант“, допълни той.

Относно енергийната политика на служебния кабинет и на ресорния министър Росен Христов Петков смята, че Христов не е осъзнал достатъчно навреме, че „Газпром“ не желае да доставя газ на България и това няма да се промени каквото и да направи българската страна.

„Те се засилиха изведнъж в посока да преговарят с „Газпром“, все едно че вината е била наша. И сега много ясно се убедиха какво се случи – че ти не можеш да преговаряш с някого, който не иска да преговаря с теб“, каза Петков.

Грешните действия на Росен Христов обаче са довели до това, че България е изпуснала шестте кораба, които кабинетът на Петков беше започнал да договаря и по думите му са били напълно сигурни. Затова той призовава сега служебният кабинет „да не направи погрешния заход пак“, а да участва в търгове и да подсигури слотове за доставка за цялата 2023 г. на газ от други доставчици, а не Русия.

"Няма никакъв шанс според мен „Газпром“ да отказва на Германия, а изведнъж за нашия енергиен министър да си промени политиката. Според мен това е химера."

Кирил Петков

„Няма никакъв шанс според мен „Газпром“ да отказва на Германия, а изведнъж за нашия енергиен министър да си промени политиката. Според мен това е химера. (…) Аз мисля, че този министър просто се обърка, той си мислеше, че зависи от него. Не зависи от него. Зависи от „Газпром“, каза още Кирил Петков.

На въпрос защо Асен Василев и правителството са били предпазливи към руския петролен гигант „Лукойл“ Петков каза, че изпълнителната власт не може да регулира цените на частни компании. Може само да ги накара да си плащат данъците, което според него е било постигнато при случая с „Лукойл“. Компанията от над 10 години не беше плащал данък, но плати 7 млн. през 2022 г. по време на кабинета на Петков. Печалбата ѝ е около 200 млн. евро на месец.

„Продължаваме промяната“ се е позиционирала в центъра на политическия спектър според Петков, защото предлага политики, които смята за важни и от дясно, и от ляво. Леви са например социалните политики за увеличаване на пенсиите и намаляване на бедността, както и по-доброто здравеопазване и образование. Десен обаче е подходът към икономиката, където ПП иска да изкара максимално държавата от управлението, да премахне корупцията и „институционалния терор“ и да остави бизнеса свободен да се развива и да генерира приходи.

Свободна Европа попита Петков и дали смята себе си за виновен, че толкова жени в ПП се оттеглиха след 6-те месеца в управлението и дали това се дължи на липсата на подкрепа при атаки срещу тях като в случая с шефката на кабинета му Лена Бориславова. Той каза, че те са се оттеглили по собствено решение, вратата е винаги отворена за тях и той не намира вина в ръководството на партията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари