Кибер експерт: Не са засегнати лични данни след срива на Meta

1
От Facebook са въвели някаква нова система, при което се е получил този бъг, обясни Любомир Тулев
От Facebook са въвели някаква нова система, при което се е получил този бъг, обясни Любомир Тулев Видео: NOVA

От Facebook са въвели някаква нова система, при което се е получил този бъг, обясни Любомир Тулев

Технически проблем е предизвикал срива на социалните платформи Facebook и Instagram вчера следобед. Това обясниха от Meta и посочиха, че не е имало изтичане на данни. Проблемът засегна всички приложения на компанията, включително приложенията за комуникация Messenger и Threads.

Милиарди хора по света се оказаха изхвърлени от своите социални профили в Facebook, Instagram, Messenger, Threads и това постави въпроси – хакерска атака ли има или срив. Говорителят на Meta Анди Стоун обяви, че причината е технически проблем.

Става въпрос за технически проблем, който е в самия Facebook. Не са засегнати лични данни - акаунти, пароли. Те са въвели някаква нова система, нова база данни. При това въвеждане се получава този бъг”, обясни Любомир Тулев, кибер експерт, цитиран от NOVA.

Милиони потребители се оказаха силно притеснени. Според психолози този срив е напомнил, че мнозина от нас са твърде зависими от социалните мрежи. „Когато човек скролва - се отделя допамин. Това е пристрастяващият елемент на социално ниво - бягство от реалността. Човек вижда различни неща и от неговия заобикалящ свят - по-добри или по-лоши няма значение. Но те променят нашето съзнание за момент”, посочва Лилия Стефанова, психолог.

Засегнато е било и личното ни пространство, а това обяснява безпокойството на хората. „Вероятно хората са притесняват и от разголване на идентичността им, ако профилът е хакнат. Понякога си качват там и архивират снимки с идеята да ги запазят”, посочва психологът.

Киберексперти уверят, че техническия срив няма до доведе до изтичане на данни.

Facebook официално казаха, че това е най-големият срив на тяхната услуга за последните четири години и е засегнала милиарди хора, включително и други сайтове, които са ползвали тази услуга”, подчерта Тулев.

След като социалните мрежи отново проработиха, народното творчество по темата се развихри - едни обвързаха политически ситуацията с ротацията, а други изразиха притеснения за финансовата стабилност на инфлуенсърите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Народа
    Бухаххааххахахаха ебах те в “експерта” данните още в зародиш са продадени на 3ти страни и ги има в дарк нет! Пълен бастун! Къв експерт си бе?!????
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари