КЕВР ще обяви цената на природния газ до 12 август

0
Не се очаква промяна в заявеното с 60% поскъпване на газа
Не се очаква промяна в заявеното с 60% поскъпване на газа

Не се очаква промяна в заявеното с 60% поскъпване на газа

Откритото заседание по повод заявлението на "Булгаргаз", в което се иска природният газ през август да поскъпне с 60 процента, ще се проведе на 9 август. Не по-късно от 12 август Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнесе с решение за утвърждаване на цената на природния газ. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг пред журналисти в сградата на регулатора, предаде БТА.

Към момента ситуацията не може да промени тази цена съществено, заяви Иванов.

Иван Иванов: "Булгаргаз" е купил руски газ с посредник и ни го препродава с 20 евро по-скъпо

КЕВР ще провери всички документи, съпътстващи заявлението на "Булгаргаз", но правомощията на регулатора са в две насоки - да се провери дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор (в случая единствено с Азербайджан), както и дали са спазени законовите изисквания в областта на природния газ.

"Това, което мога да кажа, е, че изключително тежката ситуация, свързана с високите цени на природния газ, активира КЕВР да потърси нормативни промени, които преди всичко да гарантират общественият доставчик "Булгаргаз" (на принципа на минимални разходи за доставка на природен газ) да осигури тези количества за регулирания пазар", заяви Иван Иванов. Той поясни, че регулираният пазар съдържа два сегмента - първият са газоразпределителните дружества, вторият - топлофикационните дружества, които имат лиценз за производство на топлинна енергия.

По-рано пред БНТ Иван Иванов каза, че цените на азерския газ са много по-ниски от тези на спот пазара, включително и от цените за доставки на втечнен природен газ. Той изтъкна, че ако до края на септември интерконекторът с Гърция се пусне в експлоатация, българските граждани най-късно през октомври ще усетят намаляване на цените на природния газ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари