Католиците и протестантите празнуват Великден

2
Папа Франциск отслужи великденското богослужение при закрити врата в базилика „Свети Петър“
Папа Франциск отслужи великденското богослужение при закрити врата в базилика „Свети Петър“ Снимка: Alberto Pizzoli/Pool/AFP via Getty Images

Католиците и протестантите отбелязват днес Възкресение Христово – Великден.

Това се случва в условията на пандемия от коронавирус и много ограничителни мерки срещу разпространението на заразата, предава bTV.

Папа Франциск отслужи великденското богослужение при закрити врата в базилика „Свети Петър“.

Папата сравни страха и отчаянието, които хората изпитват сега, с това, което са преживели учениците на Исус след разпятието.

Те, подобно на нас, са видели със собствените си очи страдание и трагедия, станала съвсем внезапно, каза папата. Както за тях, така и за нас това е бил най-мрачният час, добави той в посланието си.

Днес той ще отправи традиционната си великденска благословия „Урби ет Орби“ (Към Града и към света). Това също ще се случи с участието на малцина духовници. Всички служби могат да бъдат гледани онлайн.

Британската кралица Елизабет Втора отправи послание към нацията по случай Великден.

„Тази година Великден ще бъде различен за много от нас, но като стоим настрана едни от други, ние се пазим взаимно. Но Великден не е отменен. Всъщност се нуждаем от Великден както всякога“, каза тя в аудиозапис, качен в „Туитър“.

Откриването на възкръсналия Исус на първия ден от Великден дало на последователите му нова надежда и нова цел. Всички ние можем да черпим кураж от това“, каза още кралицата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук