Католиците се събраха в храм "Св. Павел от Кръста" за Великден

2
Десетки русенци взеха участие в литургията
Десетки русенци взеха участие в литургията Видео: Валтер Гора

Католическата общност празнува Великден.

В Русе празникът започна снощи с вечерна литургия точно в 20 часа и продължи почти до полунощ.

Литургията в католическата църква бе водена от епископ Страхил Каваленов и отец Валтер Гора, а участие в нея взеха десетки християни, преминали през великия пост и очакващи с открити сърца Възкресение Христово, предава БНР. Службата в храм "Св. Павел от Кръста" в Русе се предаваше пряко и по интернет и така всички членове на католическата общност имаха възможност да бъдат причастни към молитвата и радостта в храма.

Монсеньор Страхил Каваленов се обърна към вярващите и ги поощри:

"Периодът е труден. Миналата година Великден беше един странен Великден, почти без вярващи в църквата и въпреки това, където и да бяхме ние, които вярваме в Господа - победител на злото и на смъртта, ние преживяхме тази радост от неговото Възкресение. Така ще направим тази година и сигурен съм, братя и сестри, че тази вяра, която утвърждава нашата надежда и която ни помага с любов да гледаме на всичко онова, което се случа около пас, ще направи така, че тези празници да бъдат прекрасни както винаги. Вземайки участие в Пасхалната радост ние, въпреки всичко, където и да сме и в каквито и обстоятелства да се намираме, ще продължим този път на спасението, който ни води светлината на Господа - умрял и възкръснал за наше спасение".

По време на службата в проповедта си епископът отново припомни, че и във времето на пандемия християните не бива да губят надежда и да помагат на онези, които се нуждаят.

Каква е надеждата на хората в деня, в който ще празнуват и ще гласуват?

"Да не сме разделени, да станем едно цяло и да повярваме, че има една сила, която ни ръководи. Бог е един, да няма разделение - това е най-важното".

"Бог ни дава свобода, той ни освобождава, изцелява ни, той ни е изкупил, той е умрял на кръста. Заради нас го е направил, не заради други някой друг, заради всички хора. Точно затова се е жертвал, за да бъдем свободни".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари