"Катаргейт" разклати Европейския парламент

0
Заместник-председателката на ЕП остава в ареста
Заместник-председателката на ЕП остава в ареста Снимка: Vladimir Rys / Getty Images

Заместник-председателката на ЕП остава в ареста

През изминалата седмица Европейският парламент беше белязан от най-големия скандал в историята си - т.нар. "Катаргейт", съобщи БНР. В резултат бе задържана неговата заместник-председателка Ева Кайли и по-късно освободена от поста си. В момента тя е в ареста в Брюксел.

Скандалът започна точно преди седмица - миналият петък, когато се разбра, че Кайли е арестувана след акция, започнала през юли, заради разследване на престъпна група, инфилтрирана в Европейския парламент.

За ЕС това не е първият сериозен скандал. Нека си припомним оставката на Комисията "Сантер" през 1999 година заради корупционни практики на бившата френска еврокомисарка Едит Кресон, но за Европейския парламент това е наистина безпрецедентен случай. Тогава бяха претърсени 17 домове, сред които на генералния секретар на Международната синдикална конфедерация Лука Визентини, бившия евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Пиер-Антонио Панцери, на неговия бивш асистент, сега сътрудник на Алианса и съпруг на Ева Кайли Франческо Джорджи, както и на генералния директор на неправителствената организация - "Няма мир без справедливост" Николо Фига-Таламанка. Също тогава стана ясно, че става дума за лобиране в полза на Катар, сега домакин на световното футболно първенство. Впоследствие в ареста, освен Кайли, бяха оставени Панцери, Джорджи и Таламанка.

Историята започна да набира все повече сила през седмицата, продължи и наслагването на още познати имена в публичното пространство, заваляха оттегляния от ключови позиции в Европейския парламент. Запечатани са десетки негови офиси в Брюксел и в Страсбург, сред които на евродепутата Марк Тарабела и на асистентката на колежката му Мария Арена. По-късно Тарабела замрази членството си в Прогресивния алианс на социалистите и демократите, а Арена се оттегли от позицията си на председател на подкомисията за правата на човека. Пиетро Бартоло , чийто някогашен асистент е работил в организацията "Бори се с безнаказаността", също свързана със скандала, се оттегли като докладчик в сянка от Комисията по правосъдие и вътрешни работи по доклада за визовата либерализация с Катар. Андреа Коцолино, чийто асистент е съпругът на Кайли Франческо Джорджи, се оттегли като координатор по спешни случаи.

Междувременно бяха припомнени думи на Кайли пред пленарна зала след критики срещу Катар за ситуацията с правата на трудовия пазар, че положението там е повече от добро и ЕС няма за какво да укорява емирството. Впоследствие се разбра, че при обиските у Кайли са намерени 150 хиляди евро в брой, отделно баща ѝ е заловен с куфар от 750 хиляди, а общата сума, открита при обиските, надхвърля един милион.

Институцията демонстрира бързи действия още със започването на пленарното заседание в понеделник. Тогава председателката Роберта Мецола заяви, че е лишила Кайли от нейните задължения и е задействала процедура за окончателното ѝ сваляне от поста на заместник-председател, като тя бе приключена буквално на следващия ден. Бе спрян и докладът за визовата либерализация с Катар, а по-късно бе гласувана резолюция с огромно мнозинство, в която се настоява да бъде замразена работата, свързана с емирството, в т.ч и споразумението в авиацията, както и достъпа до институцията на негови представители.

Евродепутатите поискаха да се създаде анкетна комисия, която да разследва случаите на корумпиране от трети страни, както и специална комисия за прозрачността. Те призоваха да се забранят на ниво ЕС дарения от трети страни за членове на Европейския парламент и политически партии. Евродепутатите също така да попълват декларации за имотите и доходите си в началото и в края на мандата си. Председателката Мецола бе особено активна и на вчерашната си среща с европейските лидери, на която пое твърди ангажименти за пресичането на тези корупционни практики.

По-късно се разбра, че европейският главен прокурор Лаура Кьовеши също иска имунитета на Кайли, както и на сънародничката ѝ от ЕНП Мария Спираки заради подозрения с измами, свързани с бюджета на ЕС. От Европарламента по-късно уточниха, че това искане не е свързано с разследването около "Катаргейт".

Предстои изслушването на Кайли в съда в Брюксел другата седмица, тъй като тази това не можа да се случи заради стачка в затвора, в който се намира тя, а това попречи за придвижването ѝ. Сложен е въпросът с освобождаването ѝ като евродепутат, защото решението трябва да се вземе на национално ниво. Поради презумпцията за невинност, за да се случи, тя трябва да бъде осъдена окончателно, което може да отнеме години.

Мандатът на този Европейски парламент изтича през 2024-та година и е твърде възможно Кайли да остане част от него дотогава, в т.ч. и да получава съответното заплащане.

Лидерите на Европейския съвет и на Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен заявиха снощи, че скандалът разклаща силно доверието в европейските институции. Това действително е така и е особено сложно точно в момент, в който повечето европейци са потърпевши от войната в Украйна заради високите цени на енергията и поскъпването на живота въобще. Логично е да си задават въпроса: "Защо аз ще оцелявам, студувайки през зимата и ще се лишавам от основни за съществуването ми неща, докато тези, които коват законите и ми налагат тези ограничения, живеят като богове и кризата само ще преминава покрай тях"? Нещо повече - тази история, която засяга най-високите нива на една от трите институции на ЕС, може да се окаже дори не върхът на айсберга, а връхче на неговия връх. В Европейския парламент е пълно с делегации, които отговарят за връзки с кои ли не държави и в този контекст бихме могли да си представим какво става под повърхността на поднесените клишета или понякога по-емоционални фрази. Особено тези за приятелство с Русия и особено ако войната в Украйна можеше да бъде избегната. И дали лобирането за Русия не продължава и в момента, въпреки честите декларации срещу действията ѝ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    colibri
    Разследване за корупция трябва да има и срещу председателката фон дер ... , заради договорът за ваксините за Ковид- помним как "ИЗЧЕЗНАХА", нейните електр. договорки с ръководителя на Пфайзер. Самоволно сключи договор, заобикаляйки правилата на ЕС, но обича да говори за спазването им- това е лицемерие и наглост. Това, което ни представят е само върхът на айсберга,кой знае какво се крие в дълбините му? ;)
  • 6
    1
    Възмутена
    Срам и позор! Направиха твърде много лоши неща, свързани с пандемията, с войната, сега и това - няма ли социологическо проучване за рейтинга им.. Мисля, че картината няма да е розова, трябва да се замислят. Трябва да оправят собствените си проблеми и след това да поставят условия и изисквания към другите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари