Схеми, злодеи и чували с пари: Политическият трилър около Ева Кайли тепърва започва

0
Аферата, свързана с обвиненията в корупция в Европейския парламент, съдържа всички характеристики на един вълнуващ сериал
Аферата, свързана с обвиненията в корупция в Европейския парламент, съдържа всички характеристики на един вълнуващ сериал Снимка: Ройтерс

Скандалът около Ева Кайли включва всички характеристики на хитов сериал - схеми, сиви кардинали, подкупи и търговия с влияние. А историята тепърва ще се разплита

Аферата, свързана с обвиненията в корупция в Европейския парламент, съдържа всички характеристики на един вълнуващ сериал. Интелигентната и атрактивна главна заподозряна - Ева Кайли, бивша зам.-председателка на Европейския парламент, е била водещ политик и телевизионна водеща. И нейният също толкова привлекателен по-млад партньор Франческо Джорджи е работил в парламента. По-възрастният италиански бивш евродепутат Антонио Панцери влиза в ролята на "мозъка на операцията", разказва Дойче Веле.

Участва и цялото семейство на главната заподозряна. Бащата на Кайли вероятно е трябвало да пренесе куфар, пълен с пари, по указание на дъщеря си. Предполага се, че съпругата и дъщерята на Панцери също ще бъдат екстрадирани от Италия и изправени пред белгийското правосъдие.

Сюжетът е холивудски. Твърди се, че неправителствената организация "Борба с безнаказаността", основана от Панцери, е лобирала в Брюксел. Официално - за преследването на военни престъпления, а неофициално - за "държава в Персийския залив", която остава неназована от белгийските власти. Медиите говорят за Катар, държавата домакин на Световното първенство по футбол тази година. Някои улики водят и към Мароко. Самата Кайли държа силно положителна реч за Катар в Европейския парламент, която направи впечатление. Тя се е срещала и с водещи политики от емирството.

Следователите са работили година по случая и са иззели 1,5 милиона евро в брой. Повдигнатите обвинения са за корупция, пране на пари и създаване на престъпна организация.

Кои са в поддържащите роли?

Бившият еврокомисар от Гърция Димитрис Аврамопулос е бил на заплата в съмнителната и лобистка организация на Панцери. Той е получил 60 000 евро за работата си в почетния надзорен съвет на организацията. Бившият комисар по миграцията обаче заяви, че е прекратил сътрудничеството с нея още в началото на годината. Той се бил срещал с бившите си колеги комисари в Брюксел за приятелски разговори, не за лобиране.

Други европейски политици, които са участвали в управлението, също са се отказали от членството си в организацията. Те твърдят, че никога не са получавали пари. Въпреки това все още са вписани като членове на надзорния съвет на уебсайта на "Борба с безнаказаността". Според Европейската комисия организацията не е получавала финансиране и не е вписана в регистъра на лобистите, тъй като не е търсила контакт с еврокомисари.

Кайли твърди, че е невинна

Адвокатите на Ева Кайли твърдят, че клиентката им е невинна. Заради риск от възможно бягство или укриване на доказателства, в четвъртък магистратите удължиха задържането ѝ с един месец. Адвокатите пледираха, че двегодишната дъщеря на Кайли има нужда от майка си, особено по време на празниците, но това не впечатли особено съда.

Бащата - партньорът на Ева Кайли - също бе оставен в ареста. Дядото на детето, за когото се твърди, че е разнасял пари, свързани с аферата, сега трябва да се грижи за момиченцето.

Както във всеки добър политически трилър, от властите в Брюксел вероятно изтича информация. Два вестника цитират поверителни протоколи от разследванията. Твърди се, че партньорът на Кайли е поел отговорността за аферата и е дал инкриминиращи показания срещу други обвиняеми, за да оправдае гъркинята. Последната пък чрез своя адвокат твърди, че се чувства "предадена" от италианския си партньор. Тя не знаела за голямата сума в брой в дома си и за нейния произход.

Катар отхвърля обвиненията

Белгийските разследващи все още не са оповестили точните основания за обвиненията в корупция и как предполагат, че се е осъществявало прането на пари. Катар отхвърли всички обвинения, че правителството на страната е подкупвало европейски политици. Неназован дипломат, работещ в посолството в белгийската столица, е предупредил, че белгийското разследване може да окаже негативен ефект върху сделките за доставка на газ от богатото емирство.

Европейският парламент изхвърли Ева Кайли от председателското място. Групата на социалистите и гръцката "Пасок" също я изключиха. Беше дадена заявка за цялостна реформа за регистрирането на лобистките дейности в европарламента. Либерализирането на визовия режим за катарците бе отложено, а контактите с властите и политиците от заможната страна бяха замразени.

Роберта Мецола, напълно в реториката на "Нетфликс", заговори за "злонамерени участници, свързани с автократични трети страни". Службите за сигурност на ЕС от известно време работили в тясно сътрудничество с белгийските власти, за да разкрият "предполагаемата престъпна мрежа", каза още тя.

Сериалът вероятно ще има няколко сезона

Подозренията и обвиненията бяха насочени и към други евродепутати и десет парламентарни сътрудници. Втора неправителствена организация, също основана от Панцери, стана обект на внимание от страна на разследващи и медии.

Изключително важна роля в брюкселския криминален трилър се полага и на един упорит и неподкупен следовател. Разследващият съдия Мишел Клейз, който стои в основата на делото. Според вестник "Ла Либре" той обича да таргетира властимащи и понякога прилага спорни методи.

Друга поддържаща роля може да изиграе вечно недоволният злодей. В четвъртък унгарският министър-председател Виктор Орбан препоръча премахването на свободно избрания Европейски парламент. Защото всички методи за контрол са се провалили, а доверието е загубено. Според него по-добър вариант от свободен парламент е асамблея от представители, изпратени от парламентите на 27-те държави членки на ЕС.

Възможно е да минат месеци, ако не и години, преди Кайли и компания да бъдат изправени пред белгийски съд. Става въпрос за сериал, а не са филм. Така че: "Очаквайте продължение".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари