Каталуния се готви да обяви извънредно положение

1
Може да се наложи да бъде въведен режим на водата
Може да се наложи да бъде въведен режим на водата

Може да се наложи да бъде въведен режим на водата

Регионалното правителство на Каталуния се готви да обяви извънредно положение заради драстично намалелите запаси от вода в резервоарите. В момента те са 16.23%. Ако паднат под 16%, ще се наложи да бъде въведен режим на водата.

През последните три години в голяма част от Испания имаше валежи под средните, което доведе до проблеми със запасите от вода. В каталунския язовир Сау нивото на водата е толкова ниско, че в продължение на месеци може да се види църквата, която е била потопена в него през 60-те години.

Капацитетът му е вече 11%, а в останалите каталунски резервоари е четири пъти по-малко от средното за последните години. Ако нивото не се повиши, властите ще бъдат принудени да въведат строги ограничения.

Вече се водят разговори с представителите на фитнес клубове и спортни центрове за вариантите за намаляване на потреблението на вода. Един от тях е лимит от 200 литра на ден на човек, спиране на използването на душове, филтриране на водата в басейните без смяната ѝ, както и намаляване на поливането на тревните площи. Ако те не дадат достатъчен резултат, ще се стигне до още по-строги мерки.

Надеждите са в снега, който все още не се е стопил и в евентуални нови дъждове, но миналата 2023 година беше една от най-сухите и горещи откакто се води статистика.

Припомняме, че правителството на Педро Санчес одобри миналата година пакет от помощи и инвестиции в размер на 2,190 милиарда евро в условията на суша. От тях 636 милиона евро са директна помощ за селското стопанство и животновъдството, както и субсидия до 70% от стойността на застрахователните полици за културите, които са най-засегнати. Около 1,4 милиарда евро пък са отпуснати за изграждане на инсталации за обезсоляване, удвояване на повторното използване на градската вода и намаляване на таксите и тарифите на земеделските стопанства, засегнати от ограничаването на напояването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари