Карта показва държавите, в които е рисковано да се пътува

0

Карта на риска при пътуванията през 2016 г. разработи водещата световна компания за здравни и туристически услуги International SOS.

Целта й е да помогне на туристите и организациите, които планират пътувания или командировки по света.

Карта на здравния риск е публикувана от организацията още през 2010 г., но сега в нея се интегрират различните видове опасности при пътувания, пише Traveldailynews.

Страните и регионалните рискове за сигурността на пътуванията са оценени като „Екстремни” (крайна степен), „Високи”, „Средни”, „Ниски” или „Незначителни”. България е сред държавите с нисък риск за туристите и среден по отношение на здравните услуги.

Според скорошно проучване на Ipsos Global Advisor, чрез което те питат участниците за техните проблеми и перипетии, когато пътуват в чужбина, става ясно, че една от всеки три командировки в чужбина е в страна, в която опасностите за здравето и сигурността на пътуващия са по-високи, отколкото в родината му. Данните показват още, че 8 от 10 пътници, че личната им безопасност може да бъде застрашена, докато са в чужбина.

Експертите предупреждават, че дори когато попадне в страна с високо ниво на здравните услуги, чужденецът може да изпадне в затруднение заради езиковата бариера или заради различния начин, по който функционира местната система за медицинска помощ.

В държави като Мексико, Украйна, Индия, Египет има и райони с по-висок от средния риск. Съществуват и държави, в които криминалните опасности са нищожни, но пък има висок риск за здравето на хората.

Около 45% от участвалите в проучването, на които им предстои пътуване, проверяват какви са изискванията за ваксинации. Само 37% се интересуват от това, колко е безопасно мястото, до което ще пътуват, а 29% взимат комплект за първа помощ. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари