Децата вече ще пътуват с един родител без нотариално заверена декларация от другия родител

1
Такава е практиката вътре в шенгенското пространство
Такава е практиката вътре в шенгенското пространство

Такава е практиката вътре в шенгенското пространство

От вчера България е официален член на Шенген по въздух и море. Какво означава това за превоза на деца?

След 31 март родител, който пътува с детето си без другия родител, няма да се налага да представя нотариално заверена декларация за съгласие детето да пътува в чужбина. Такава е практиката вътре в шенгенското пространство. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от районния съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

Досега не се разрешаваше напускане на страната на малолетни и непълнолетни лица, които нямат нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители, настойници или попечители, съгласно българския Закон за личните документи, припомня businessnovinite.bg.

Въпреки че вече не е нужна декларация за съгласие, детето не може да пътува зад граница без международния си паспорт. При издаването му се изисква съгласието и на бащата, и на майката - именно това е моментът, в който двамата родители обявяват съгласието си детето им да пътува в шенгенската зона.

При младежите над 14 години, но под 18 г. паспорт не е нужен, тъй като по закон те вече имат издадени лични карти.

Макар освен декларацията да е отпаднала и граничната проверка, всеки пътник на летището и пристанището може да бъде спрян за справка не от граничари, а от униформени полицаи. Това ще са типичните проверки, каквито се правят и във вътрешността на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари