Кардиолози против използването на ивермектин за лечение на КОВИД-19

1
От Българския кардиологичен институт излязоха със специално становище
От Българския кардиологичен институт излязоха със специално становище

От Българския кардиологичен институт предупреждават за лечението на COVID-19 с ивермектин

Те излязоха със специално становище, ето какво пише в него: 

Активно разпространяваната, високорискова и опасна за здравето и живота на населението информация относно лечение на COVID-19 с ивермектин и опитите този регистриран за хуманна употреба в петък, 15 януари 2021 г, продукт (за лечение на стомашно-чревна стронгилоидоза) доскоро да бъде предписван в самоделни таблетни и капсулни форми не могат да бъдат неглижирани. Въпреки обявявената в медиите едва преди дни регистрация на продукта от дълго време лекари незаконно го предписват като „чудодейна панацeя“за лечение наCOVID инфекция на пациенти, някои от които впоследствие са развили двустранна пневмония.

Употребата, предписването на хора и разпространението на таблетки/капсули ивермектин за лечение на COVID-19 създава огромен риск за здравето и живота на населението. Обединени в борбата срещу инфекцията, обществеността следва да бъде информирана за рисковете от тази шарлатанска и престъпна дейност. Водещите световни и български експерти в областта на лекарственото законодателство, добрата фармацевтична практика и медицината назнанието алармиратза многобройните потенциални и реални опасности за здравето и живота, липсата на доказана терапевтична ефикасност и неясна токсичност.

Странични ефекти:

Американската асоциация за тропическа медицина и хигиена публикува свое изследване от 2018 г., докладващо за сериозни неврологични реакции след употреба на ивермектин.

В статия от 14 януари, 2021 г., проф. д-р Георги Момеков,Председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" на Фармацевтичния факултет на Медицинския университет – София твърди: „На този етап няма научни доказателства, които да позволяват ивермектин да се използва широко и да влиза в протоколи за фармакотерапия на COVID-19. Няма европейска страна, в която това да е разрешено от лекарствена агенция за случаи на COVID-19“.

Доц. Петър Атанасов, началник на Ковид отделението в „Пирогов“: „Проучвахме и ивермектин, макарче от самото начало бяхме несъгласни с протокола за провеждането на това проучване. Дори спряхме набирането на пациентите, защото в един от случаите пневмонията се разви много бързо. Спряхме проучването.Нещо повече – през декември при нас постъпиха 11 пациенти, самолекували се с ивермектин, с напреднали пневмонии.Единият пациент завърши летално, затована нито един човек с пневмония не бих дал това лекарство за сметка на антибиотичното лечение, например. Самолекувалите се с ивермектин идват полуживи при нас.“

Липса на ефикасност:

Нидерландският Институт по онкология публикува ретроспективно изследване върху пациенти с тежка форма на COVID-19 през ноември 2020 г. Заключението на екипа от учени е, че липсват доказателства за ефикасността на ивермектин в стандартни дози; (а високите -конски - дози никой дори не е посмял да изследвавърху хора).

И още:

През м. декември 2020 г. FDA предупреждава, че ивермектин не е одобрен нито за превенция, нито за лечение на COVID-19. Американската агенция информира за следните странични ефекти: кожни обриви, гадене, повръщане, диария, болки в стомаха, подуване на лицето или крайниците, нежелани неврологични събития (световъртеж, гърчове, объркване), внезапно спадане на кръвното налягане и увреждане на черния дроб (хепатит).

Скъпи български лекари,

Уважаеми пациенти,

Въпреки множеството подвеждащи медийни публикации, „експертни“ твърдения на шарлатани, всякакви опити за легитимиране на този продукт като „вълшебно лечение на Ковид“ при хора, моля, доверете се на безпристрастната научна информация и разумната си преценка, за да запазите здравето и живота си.

С уважение,

доц. д-р Яна Симова, д.м., и.д. Директор на БКИ, Ръководител на научноизследователската група ‘Пост-COVID-19 синдром’ и Началник Отделение по Кардиология в МБАЛ „Сърце и Мозък“, Плевен

проф. Тони Веков, д.м.н., Председател на СД на БКИ, София

проф. д-р Николай Димитров д.м.н., Медицински директор на БКИ и Началник Клиника по Кардиология в МБАЛ „Сърце и Мозък“, Плевен

проф. д-р Пламен Божинов, д.м.н., Началник Клиника по Нервни болести в МБАЛ „Сърце и Мозък“, Плевен

проф. д-р Николай Пенков, д.м.н., Изпълнителен Директор на СБАЛК- Варна

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Още малко и мързелът официално ще се нарича пролетна умора...

Харесай Дунавмост във Фейсбук