Д-р Симидчиев: Трябва да се спре профилактичното изписване на антибиотик

0
Той е категоричен, че масовото изписване на антибиотици е дошло от „усещането за риск и за безсилие срещу този вирус“
Той е категоричен, че масовото изписване на антибиотици е дошло от „усещането за риск и за безсилие срещу този вирус“ Снимка: БГНЕС / Архив

"При вирусните заболявания антибактериалната терапия няма абсолютно никаква полза. Когато нещо не върши работа, от него се получават единствено и само рисковете"

Това каза в интервю за БНР преди конференция по темата за антибиотичната резистентност пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ДБ.

Според Симидчиев проблемът е лесен за административно решаване, но е по-трудно да се промени нагласата на лекарите, които предписват антибиотик профилактично, за всеки случай.

През миналата година 70% от хората с Covid са били лекувани с антибиотици в амбулаторната практика, цитира данни пулмологът.

„Изминалата година беше особено тежка. По времето на Covid масово в доболничната помощ се изписваха антибиотици, понякога по два, по три антибиотика. Догодина е много вероятно тези антибиотици да имат намалена ефективност“, поясни д-р Симидчиев.

Той е категоричен, че масовото изписване на антибиотици е дошло от „усещането за риск и за безсилие срещу този вирус“ и определя това като огромна грешка по отношение на общественото здраве.

Бактериите започват да се адаптират към антибиотиците, затова следва пациентите да не бъдат ненужно излагани на антибиотици, допълни Симидчиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари