Капсула на времето беше запечатана в Регионална библиотека „Любен Каравелов“

1

Най-добрите есета от конкурса по случай 130 години от създаването на Камарата ще бъдат съхранявани 20 години

На кратка церемония днес в централното фоайе на старата част на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше запечатана „Капсула на времето“. В нея, наред с първата от 130 бутилки лимитирано вино от Нисово, произведено специално за годишнината, фотоалбум със снимки на Русе на Явор Мичев, пожелания от административните ръководители на града, реплика на първия печат на Камарата, са включени и най-добрите 16 есета, взели участие в конкурса за есе на РТИК, с който по нетрадиционен начин бяха отбелязани 130 години от създаването на Камарата.

Конкурсът беше насочен към всички ученици и младежи до 21 г., които се чувстват ангажирани с настоящето и бъдещето на град Русе и имат идеи за неговото развитие. Инициативата се осъществи от Русенската търговско-индустриална камара със съдействието на Община Русе,
Регионална библиотека „Любен Каравелов” и Регионално управление на образованието – Русе, чиито представители участваха и в оценяващото жури.

Призовите три места бяха спечелени от Арзу Мехмед, Моника Великова и Яна Пенева. Капсулата ще бъде отворена след 20 години и
новото поколение ще има възможността да прочете как са си представяли Русе техните родители 2 десетилетия по-рано. За събитието беше отворен и наскоро ремонтираният със средства на РТИК централен вход на старата част на библиотеката. Церемонията уважиха кметът на Община Русе Пенчо Милков, заместник-кметът Златомира Стефанова, директорът на библиотеката Теодора Евтимова, изпълнителният директор на Камарата Милен Добрев и две от победителките в конкурса за есе – Арзу Мехмед и Яна Пенева. Областният управител Галин Григоров изпрати поздравителен адрес.
Регионална библиотека беше избрана да съхранява Капсулата неслучайно. Сградата, в която културният институт се помещава от 1954 г., е построена през 1911 година специално за седалище на първата в България Търговско-индустриална камара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари