Канадската компания "Камеко" ще доставя ядрено гориво за България

0
Подписан е 10-годишен договор за доставка на естествен уранов хексафлуорид
Подписан е 10-годишен договор за доставка на естествен уранов хексафлуорид Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Подписан е 10-годишен договор за доставка на естествен уранов хексафлуорид

Един от най-големите доставчици на ядрено гориво в света, канадската корпорация "Камеко" (Cameco) е подписала с България 10-годишен договор за доставка на естествен уранов хексафлуорид, (така нареченият UF6), за да отговори на пълните изисквания на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй", посочи компанията на официалната си страница.

"Това е първото споразумение на "Камеко" за доставка на гориво за ядрения енергиен сектор на България", посочи президентът и главен изпълнителен директор на компанията Тим Гицел. "Много сме доволни да добавим още един пазар към глобалното търговско портфолио на "Камеко" и да разширим нашия принос към страни като България, които се стремят да подобрят енергийната си сигурност, като същевременно потвърждават ангажимента си към безвъглеродната ядрената енергия за постигане на целите си в областта на климата."

Според споразумението, което има срок на действие до 2033 г., "Камеко" ще достави на страната ни приблизително 2,2 милиона килограма уран.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    А-ха
    ...Намираме отнякъде бял чаршаф, увиваме се в него и бааавно тръгваме към най-близките гробища. Към гробищата ясно защо - като дойдат войски да разчистват останките, директно да си ни заровят на гробищата, вместо да се мъчат да ни транспортират от майната си. А вървим бавно, за да не си помисли някой че сме откраднали чаршафа, и по този начин да създадем паника сред околните...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари