Кампания за изваждане на Румъния от ЕС

0
С румънски Брекзит Букурещ ще има по-големи възможности да защитава националните интереси и да подкрепя местния бизнес
С румънски Брекзит Букурещ ще има по-големи възможности да защитава националните интереси и да подкрепя местния бизнес

Брюксел вземал от Букурещ повече пари, отколкото давал.

Кампания за изваждане на Румъния от ЕС започна бивш шпионин, който наскоро основа националистическо движение “Румъния 3.0”.

Бившият полковник от румънското разузнаване Даниел Драгомир смята, че с т.нар. Руекзит (румънски Брекзит) Букурещ ще има по-големи възможности да защитава националните интереси и да подкрепя местния бизнес.

Драгомир публикува във фейсбук анти-ЕС манифест под заглавие РУЕКЗИТ, в който представи 10 причини за напускане. Шпионинът, осъден на първа инстанция за документни измами, посочва, че Румъния не трябва повече да се съобразява с механизма за наблюдение и не трябва да се интересува от Шенген. Той обвинява Брюксел, че взема повече пари от Румъния, отколкото ѝ дава с еврофондовете.

Напоследък и лидерите на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) се надпреварват с анти-ЕС изявления, заявявайки, че Румъния е суверенна да решава каквото иска и не зависи от никого. ЕК смъмри коалицията за начина, по който през последните две години работят за осакатяването на правосъдните закони.

ЕК плаши Букурещ: Наблюдението остава, ако не промените законите.

Еврокомисията предупреди Румъния, че не би могла да прекрати наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка заради отстъплението в борбата с корупцията.

Румънската премиерка дойде в Страсбург в сряда да дава отчет пред Европарламента за състоянието на правовата държава. Виорика Дънчила подчерта, че е дошла от уважение, а не за да дава обяснения. Тя отбеляза, че хиляди румънци са били записвани тайно и животът им бил опропастен покрай борбата с корупцията. Тези действия не били разгледани в докладите на ЕК, макар да са довели до скалъпени обвинения, отбеляза Дънчила. По думите ѝ става дума за злоупотреба, убегнала на ЕК злоумишлено или заради получаването на неправилна информация. Лидерът на управляващата партия Ливиу Драгня коментира по-рано, че Дънчила ще има едва пет минути, “за да защити страната си”.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс посочи на изслушването в ЕП, че Румъния, изглежда, отстъпва в прокарването на реформи в съдебната система и подчерта опасенията, че балканската държава може да се превърне в потенциално домино след Унгария и Полша, съобщи Ройтерс. “Доскоро отчитахме значителен напредък, а сега наблюдаваме отстъпление от постиженията”, подчерта Тимерманс.

Европейският парламент ще се произнесе за Румъния с гласуване на резолюция следващия месец. Тогава се очаква и следващият мониторингов доклад за напредъка в борбата с корупцията и реформата в съдебната система както на България, така и на Румъния. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер беше обещал, че до края на мандата му този механизъм ще отпадне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари