Какво време ни очаква през август

1
Към средата на август очакваме преминаване на студен атмосферен фронт, с който и температурите ще се понижат
Към средата на август очакваме преминаване на студен атмосферен фронт, с който и температурите ще се понижат

Към средата на август очакваме преминаване на студен атмосферен фронт, с който и температурите ще се понижат

След горещото време в края на юли, при което на места в Дунавската равнина температурите превишиха 37-38 градуса, и в първата седмица на август жегите ще се задържат. Причината за този мор е продължаващ мощен пренос на горещ въздух, идващ от Африка. Остава висок рискът и от горски пожари, а на повече места из България ще наблюдаваме засушаване.

Смяна на циркулацията очакваме към 7-12 август , когато през страната ще премине студен атмосферен фронт, температурите за кратко ще се понижат и ще са между 25-31°C.

Наблюдаваме и значително понижение на нивата на река Дунав и очакваме на места корабоплаването да бъде ограничено през август. Причината е липсата на валежи в Западна и Централна Европа, пише Meteo Balkans.

Към този момент глобалните модели прогнозират стабилизиране на въздушната маса, което ще ни осигури и нова поредица от горещи дни. За щастие температурите този път няма да надвишават 39°С и ще са между 35-38°С.

Според климатичните модели, средната месечна температура у нас ще бъде около климатичната норма. Месечната сума на валежите също ще е около нормата, която за по-голямата част от страната е между 30 и 90 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - между 25 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони е малко по-висока – до 60 до 90 литра на квадратен метър.

А ето и подробности какво време ни очаква през новия месец:

Времето през първото десетдневие на август

През първото десетдневие се очаква температурите да са с 1-3 градуса над климатичната норма, но сутрешните температури ще са необичайно ниски.

Над страната ще преобладава слънчево и горещо време, но до обяд. Следобедите се очакват валежи и гръмотевици, но на много по-малко места, и то предимно в планините. По-малка е вероятността от валежи над северозападни и южни райони. Температурите в страната ще са между 34-38°С.

Към края на първото десетдневие и в началото на второто (между 8-12 август) отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, които на места те ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки.

Времето през второто десетдневие на август

В първите дни от второто десетдневие времето ще е предимно слънчево, а следобедите - с висока облачност. Температурите ще са около нормата за август и ще са между 31-34°С. Над Дунавската равнина ще е ветровито. Към 14-16 август очакваме преминаване на студен атмосферен фронт, с който и температурите ще се понижат. Очакваме също валежи и гръмотевици. След краткотрайното захлаждане, до края на второто десетдневие температурите ще се повишат, но в следобедните часове вероятността от валежи е по-висока.

Времето през третото десетдневие на август

Според данните на климатичните модели, вероятността от образуване на средиземноморски циклон е много по-голяма в тоз период. В първите дни от третото десетдневие времето ще слънчево до обед, но следобедите ще има валежи и гръмотевици. Очакваме и трайно понижение на температурите към края на периода.

Месечната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари