Какво се случва с организма, когато ядете мухлясали храни?

1
Отравянето с мухъл може да има много сериозни последици
Отравянето с мухъл може да има много сериозни последици

Отравянето с мухъл може да има много сериозни последици

По хляба или плодовете се е появила плесен или мухъл? Това означава, че те вече не са годни за консумация. Отравянето с мухъл може да има много сериозни последици. При някои пациенти може да се появят проблеми с черния дроб, нарушения в кръвосъсирването, а в особени случаи - дори смърт, алармира Actualno.

Къде се появява плесента?

Микотоксикозата е отравяне с вредни вещества - микотоксини (токсини, произвеждани от някои видове гъбички - плесени). Смята се, че съществуват повече от 400 токсина, които могат да навредят на организма ни. Те се срещат най-често в хранителните продукти.

Най-честият източник на плесени е хлябът, както и плодовете, зеленчуците, консервите и преработените храни. Много хора, когато видят например мухлясал плод, отстраняват развалената част и изяждат останалата. Някои хора приготвят по подобен начин и консерви, като например конфитюри. Популярен метод е да се използват леко загнили - мухлясали - плодове, които вече не са подходящи за консумация "сурови". Това обаче е голяма грешка.

Важно е да се знае, че плесенясалите продукти са негодни за консумация. Токсините се намират не само на мястото, където се е появила плесента, но и в целия плод или зеленчук.

Малко хора знаят също, че плесента може да се открие и в алкохола, особено във виното и бирата. Същото се отнася и за яйцата и месото, които може да са от заразени животни. Друг източник на мухъл могат да бъдат пространствата, които ни заобикалят. Това важи с особена сила за стените и подовете.

Отравяне с плесен - симптоми

Отравянето с плесени обикновено предизвиква типични стомашни симптоми. Възможно е да се появят болки в корема, диария, гадене и повръщане. Много обаче зависи от вида на токсина и неговото количество.

В някои случаи микотоксикозата може да доведе до нарушения в съсирването на кръвта, загуба на съзнание или дори смърт. Микотоксините могат да допринесат и за развитието на жълтеница, чернодробна цироза или някои видове рак. Смята се, че токсините могат да причинят и генетични мутации и аномалии на плода.

През 2004 г. в Кения се случи инцидент с отравяне, който предизвика голям интерес. В резултат на консумация на царевица, съдържаща един от опасните токсини - афлатоксин, умират 123 души. Въпреки това специалистите успокояват пациентите. Малко вероятно е отравянето да настъпи след еднократно поглъщане, например на една-единствена филия хляб, върху която е имало плесен.

Отравяне с плесени - лечение

В случай на леки симптоми, като диария, може да е достатъчно да се даде на пациента активен въглен. В случай на по-сериозни симптоми е необходимо незабавно да се отиде в болница, тъй като острото отравяне с плесени може да доведе дори до смърт. В такава ситуация на пациента обикновено се дават силни противогъбични лекарства.

Важно е да се знае обаче, че няма лекарство, което веднага да отстрани токсините от организма.

Превенция

На първо място избягвайте продукти, които могат да бъдат мухлясали. Важно е да се има предвид, че в огромното мнозинство от случаите е заразен целият продукт, а не само фрагментът, който сме отрязали.

Мухълът може да се открие и в помещенията, затова проветрете добре дома си. Ако се появи плесен, е необходимо да я отстраните незабавно. Повърхността, на която има плесен, трябва да се почисти добре и след това да се напръска или боядиса със специален фунгицид.

Необходимо е също така да се отстранят източниците на влага в помещенията. Такива са например неправилно функционираща вентилация, замръзнали външни стени или течащи водопроводни тръби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари