Какво се прави с червеното яйце от миналата година?

2
Вярванията в различните части на България са различни
Вярванията в различните части на България са различни

Вярванията в различните части на България са различни

Великден е само след няколко дни и сме сигурни, че се подготвяте за светлия празник, символ на живота и възкресението, търсейки най-хубавите техники и бои, с които да обагрите великденските яйца.

По стара традиция първото боядисано яйце трябва да е в червено, тъй като цветът символизира Христовата кръв и саможертва за спасението на човечеството. Според народните поверия червеният цвят гони злите сили и носи здраве и късмет в дома. С първото червено яйце се натриват бузките на децата и се изписва кръст върху челата им от най-стария член на семейството за здраве през годината, пише "Актуално".

След това червеното яйце се оставя на иконата в дома, за да го пази от болести и беди. Старите хора използвали първото червено яйце и за водата на болен от семейството през годината, за да измолят изцеление за него от Бог. Традицията повелява първото яйце не само да е червено, но и да не е писано. Единствено около Велинград не оставят първото червено яйце дюс, а рисуват върху него кръст – символ на Христовата вяра. Това яйце се нарича Велико, оставя се на иконата до следващия Великден. А какво се прави с червеното яйце от миналата година според православната вяра и според традициите и обичаите у нас?

Всеки Великден домакините без опит, които за първи път поемат боядисването на яйцата в дома си, се питат какво се прави с червеното яйце от миналата година и търсят информация по темата. Дори възрастните и опитните често се чувстват объркани в морето от отговори на този въпрос. Вярно е, че в различните краища на страната има различни поверия и традиции, но има и нещо, което задължително се прави с първото червено яйце, стояло на иконата, на чието място ще поставите новото – счупва се точно на Велики четвъртък, за да се предскаже каква ще е новата година.

Ако яйцето се е съхранило цяло през годината и не мирише лошо, когато го счупите, мир, спокойствие и здраве ще има в дома ви до следващия Великден, той ще е пълен. Ако черупката е останала празна – празна ще е и къщата. Лоша поличба вещае и вмирисаното яйце.

След тези гадания и предсказания по счупеното яйце в някои части на страната старото червено яйце от иконата се изхвърля в реката. Водата и особено течащата вода се счита за символ на оттичане на всичко лошо и начин за пречистване. Не е случайно, че кръщенето се извършва именно с вода и във вода. Яйцето от иконата ви е пазило от злото през изминала година и е събрало отрицателната енергия в себе си. Изхвърляйки го в течаща вода – реката – вие отмивате злото и отваряте вратите на дома си за здравето и късмета.

В други части на България старите хора имат традиция да заравят в градината за плодородие и берекет това първо червено яйце от предходната година. Това поверие има стари корени и е от времената, в които земята е изхранвала хората. Трети го давали на кокошките, за да снасят повече и да са здрави – така се е вярвало.

Различните традиции включват изгаряне на яйцето, хвърлянето му през рамо или изхвърлянето му по време на проливен дъжд в населени места, които са далеч от река.

Днес някои домакини занасят първото боядисано в червено яйце в църквата, а не го поставят пред икона в дома си. Така въпросът какво задължително се прави с червеното яйце от миналата година не стои пред тях в дните преди следващия Великден, но вероятно и на тези домакини е била интересна и любопитна статията, разкриваща обичаите и традициите на българите, свързани с този светъл празник и първото червено яйце.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари