400-годишна традиция

1
Традицията иконата да се изнася с литийно шествие датира от 1602 година
Традицията иконата да се изнася с литийно шествие датира от 1602 година Снимка: Евгени Цветков

„Няма значение чий образ следва човек и подир коя точно икона върви. Защото вярата е тая, която животвори!”, рече игуменът на Бачковския манастир епископ Симон, преди да поведе тази заран литийното шествие с Чудотворната Богородица към местността Клувията.

По традиция от повече от 400 години на втория ден от Великден светинята се пренася от монасите и вярващите до мястото в скалите, където е била скрита при опожаряването на манастира, а след това намерена от две овчарчета, пише Марица.

Заради лошото време днес колоната от поклонници остана по-рехава. Даже и в този час окъснели миряни могат да намерят място на паркинга в подножието на манастира, който други години е бил препълнен и се налагаше посетителите да оставят автомобилите си покрай шосето по протежението на река Чая.

Бачковският манастир ги посрещна с развети от чардака на игуменарницата хоругва на обителта и национален трикольор. Баба Люба, която повече от 20 години идва от София да наплете венеца за чудотворната икона, нареди една до друга китки здравец, момина сълза, лалета и градински обички. А най-нетърпеливите се провряха под венеца за здраве, още преди да бъде окачен над лика на Божията майка.

"Традицията иконата да се изнася с литийно шествие датира от 1602 г., а година преди това е осветен храмът", разказа епископ Симон. И пожела: „Да има мир между всички нас! И както е казал Христос, да се обичаме!”

Игуменът обясни, че отново се изнася копието на чудотворната икона, а оригиналът остава на обичайното си място в църквата в състоянието, в което бе поставено там преди година и половина – в дървен калъф, който запечатва и осигурява защитени химическа среда, за да подействат реставрационните етапи. Това ще отнеме около 10 години.

„Във всеки момент вярващите могат да се поклонят пред иконата. И не е важно тя оригинал ли е или копие. Когато има вяра, става чудо. Вярвам и знам, че помага”, добави игуменът. Той разказа, че има поклонници, които от 25 години всяка пролет се включват в изнасянето на иконата до Клувията. Вероятно за веки  от тях е станало по едно малко чудо", каза епископ Симон.

Монахът Власий удари клепалото начело на литийното шествие, в което зад хоругвите вярващи се надпреварваха да поемат част от тежестта на Чудотворната Богородица. Множеството ще извърви около 2,5 километра до Клувията  и още толкова обратно. От обителта са приготвили празничен курбан със 150 кг месо.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари