Какво разказват хората в Буча на български журналисти

1
До момента са открити 900 тела, като вероятно техният брой ще нараства
До момента са открити 900 тела, като вероятно техният брой ще нараства Снимка: bTV

Продължава откриването на телата на убити цивилни в предградията на Киев, които бяха окупирани от руската армия

Екип на bTV е в Буча - градът, който накара света да заговори за геноцид.

Само до момента са открити 900 тела, като вероятно техният брой ще нараства.

В Буча всяка трета сграда е поразена от танкове или ракети.Танковете на руската армия стигат до село Дмитривка в покрайнините Киев, преди да бъдат унищожени от украинските сили. Днес селото е гробище за руска военна техника. Докато настъпват, домовете на част от жителите му са унищожени.

„Ето нашата лятна кухня, гаража - няма ги, къщата на съседите - няма я. И натам - няма ги къщите. Не мога да повярвам, че ги няма. Щастливи сме, че поне сме живи“, разказва Валя, която живее в Дмитривка.

Ракета пада и в двора на семейство Попел - пенсионери, които живеят в стара къща в Ирпен, но те преживяват и далеч по-голяма трагедия. „Получих лоша новина, че брат ми е убит. 7 дни е лежал на улицата“, казва Валентина.

Разстрелян на улицата, Николай е бил погребан от съседи до жп линия близо до дома на семейството.

„Продължаваме да намираме тела по улици и паркове. Хора, които са опитали да се евакуират, но са застреляни от руските окупатори. Разстрелваха пешеходци, хора в коли. Хора погребвани навсякъде - в дворове на къщи, в паркове. Някои от тях са неизвестни, есхумират се и се идентифицират“, разказва общинският съветник Виолета Дворникова.

„Виждам, че лежи човек на пътя, осъзнавам, че това е мой познат. Аз винаги имам тефтер и за да не бъде неизвестен, написах име, фамилия и година на раждане, сложих бележката в джоба и продължих“, разказва доброволецът Дмитрий.

За г-жа Попел от Ирпин остава да преживее още болка. Тялото на брат ѝ ще бъде ексхумирано и пренесено в гробището в родното му село, каквато е била волята на Николай, когато е бил жив.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари