Какво разказват хората от Луганск?

1
Русия обяви анексирането на града на 30 септември
Русия обяви анексирането на града на 30 септември Снимка: DPA/AP

Русия обяви анексирането на града на 30 септември

Храните и лекарствата поскъпнаха почти двойно, западните стоки бяха заместени от руски и китайски, достъпът до банките стана крайно труден. 

След като Русия анексира части от четири украински региона, какво се е променило в градовете и селата на Донбас, които преди това в продължение на осем години бяха под контрола на проруските сепаратисти? Ето как жителите на Луганск описват пред Дойче Веле живота си в града след незаконното му присъединяване към Русия, обявено от Москва на 30 септември.

Първата руска банка в Луганск

Не бихме казали, че животът в Луганск се е променил коренно от началото на октомври“, казва Мария (всички имена в текста са променени от съображения за сигурност). Според нея това се дължи на факта, че интеграцията на района към Руската федерация е започнала доста по-рано, а сега само се оформя документално. Ако преди в града е функционирала само местната държавна банка ЛНР, от лятото насам работи и филиал на руската ПСБ. „Откриха го, за да може местният бизнес да си сътрудничи с Русия и да управлява банковите сметки. Задължиха целия бизнес да си открие сметки там от януари, сега тече подготовката“, разказва жената.

За обикновените хора обаче повечето банкови услуги са просто недостъпни. Екатерина, която се обърнала към ПСБ, за да преведе пари в друга руска банка, получила отказ. „Тук въобще няма банкова система. Даже в Русия не мога да пратя пари“, оплаква се жената. В града бил открит филиал и на Банката на Русия, но само за обслужване на военните, не и за частни лица.

Други нови руски институции в Луганск не се забелязват, но пък по сведения на медиите е била открита регионална организация на партията „Единна Русия“. Пресслужбата на партията информира, че заявления за членство били подали 22 000 души от района на Луганск.

Руски документи могат да се получат и с украински паспорт

Междувременно в града очакват да бъде открит филиал на руските пощи и на миграционната служба на Руската федерация. Паспорти на т.нар. Луганска народна република (ЛНР) повече няма да бъдат издавани. Събеседниците на ДВ не споделят дали са били принуждавани да придобият руско гражданство.

За работещите в бюджетните ведомства обаче е станало задължително да се присъединят към руската пенсионна система. „В службата ни казаха, че ако искам да получавам заплата след първи януари, трябва да получа руски осигурителен номер. Нямам руски паспорт, но ми казват, че това не е проблем – щели да ми го дадат и с украински“, разказва Екатерина, която работи в една от поликлиниките в града.

Освен това от първи януари ще бъдат въведени руските стандарти в сферата на здравеопазването, както и заплати на нивата от Русия – не само в медицината, но и в образованието. Людмила, която работи в един от местните университети, казва, че там отскоро се е появила военна охрана, която понякога проверява и чантите. „Обясняват това с въвеждането на военното положение. Казват, че от първи януари ще затегнат режима на влизане – с турникети, камери и електронни пропуски.“

Но сериозни промени из самия град след въвеждането на военното положение не са настъпили, споделят събеседниците на ДВ. „Военните са точно толкова много, колкото бяха и през февруари. Мобилизацията обаче е замряла - един познат доскоро се криеше, сега вече спря. Очевидно им стигат тези, които вече са мобилизирали“, казва Людмила.

След анексирането на украинските територии от Русия администрацията на така наречената ЛНР премахна паспортния и митнически контрол в участъка от границата с Русия, който не се контролира от Киев. На руската граница обаче контролът все още е в сила, както обяснява местната жителка Кристина, чиито роднини наскоро са пътували до Русия.

Стоки и недвижими имоти поскъпват

Жители на Луганск разказват пред ДВ, че през последните месеци хранителните продукти и лекарствата са поскъпнали почти двойно. Но пък е било повишено нивото на минималната пенсия. „90-годишната ми свекърва получи през октомври 10 600 рубли (около 338 лева) вместо обичайните 9200. Тя получава минималната пенсия“, казва Галина.

Освен това покрай санкциите срещу Русия в Луганск са престанали да доставят стоки от западни марки, които преди това все пак са достигали до града. „До февруари докарваха и европейски телевизори, и битова техника. Сега всичко е предимно от Русия и от Китай, а и много поскъпна. През последните седмици намаляха и доставките на плодове и млечни продукти от Русия и Беларус.

В Луганск разясняват как може да се получи руски паспорт

Паралелно с това в града се наблюдава и повишение в цените на недвижимите имоти. По думите на Мария поскъпването на наемите и на продажните цени на жилищата е с 40-50 процента. Тя обяснява това с нарасналото търсене – понеже в Луганск са пристигнали много хора от околните градове и села, които бяха завзети от руските войски по време на мащабното им нахлуване.

"Не цари атмосфера на радост"

Правят впечатление и дейностите по благоустройство на града, които текат от лятото. „Ремонтират улици, тротоари, фасади на къщите. И в тези осем години досега правеха едно или друго, но не в такива мащаби“, отбелязва Екатерина. Независимо от някои положителни промени жената не вижда изблик на въодушевление сред населението във връзка с „влизането в състава на Руската федерация“.

Не мога да кажа, че цари атмосфера на радост и увереност. По-скоро преобладава скептицизмът“, констатира Екатерина. „Фактически живеем на фронтовата линия, всички знаят за украинското контранастъпление. Някои се надяваха, че с „присъединяването“ Русия ще ни защити, но сме наясно с обстрела и на Белгород, и на Курск. Руската федерация не защитава дори и собствената си територия“, казва тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари