Украйна: Руските въоръжени сили напредват в Донбас

2
"Ситуацията в Донбас е изключително трудна", призна днес украинският президент Володимир Зеленски
"Ситуацията в Донбас е изключително трудна", призна днес украинският президент Володимир Зеленски Снимка: AP/БТА

Руските въоръжени сили напредват в източния украински регион Донбас, предаде Франс прес, като се позова на властите в Киев.

"Ситуацията в Донбас е изключително трудна", призна днес украинският президент Володимир Зеленски. Според него руските сили "искат да разрушат всичко" в промишления регион, предаде БТА.

Руската армия и местните сепаратисти вече на практика контролират голяма част от Луганска област. Техните сили "напредват едновременно във всички посоки", каза губернаторът на източния украински регион Серхий Гайдай.

Той съобщи, че руската армия и сепаратистите вече са достигнали покрайнините на Северодонецк, и определи ситуацията там като "много трудна". Те вече могат да обстрелват града в Луганска област с минохвъргачки, каза Гайдай и изрази опасения, че Северодонецк "чисто и просто е на път да бъде разрушен".

Украинската армия се сражава, за да запази контрола си върху ключов път за снабдяване на града, който е обкръжен от три страни, заяви говорителят на министерството на отбраната на Украйна Олександър Мотузяник, цитиран от Ройтерс. Той добави, че целта на руските сили и сепаратистите е да блокират напълно украинските военни части в Северодонецк и неговия град близнак Лисичанск.

Десетки цивилни бяха убити през последните седмици при обстрел в Северодонецк, който наброяваше около 100 хиляди жители преди войната, отбелязва АФП. Той се намира на 80 километра източно от Краматорск - административния център на онази част от Донбас, която остава под украински контрол.

През 2014 г. подкрепяните от Русия сепаратисти превзеха източните части на Луганска и Донецка област, които съставляват региона, където има промишлени предприятия и въгледобивни мини.

"Защитата на Донбас" е една от целите на т. нар. руска "специална военна операция" в Украйна. Тя започна на 24 февруари - три дни след като Русия призна самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР). Москва си е поставила за цел "пълното освобождение" на ДНР и ЛНР, т. е. поставянето на Донецка и Луганска област изцяло под контрола на сепаратистите.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари