Какво е "световен ред" според Владимир Путин

0
Путин изрази позиции за Сирия, Украйна, за руския ядрен арсенал, за ЕС и САЩ, за световния ред като цяло
Путин изрази позиции за Сирия, Украйна, за руския ядрен арсенал, за ЕС и САЩ, за световния ред като цяло

Руският телевизионен канал "Россия 1" излъчи в програмата си "Новини от седмицата" документален филм на журналиста Владимир Соловьов, озаглавен "Световен ред", в който има и пространно интервю с руския президент Владимир Путин. Откъси от интервюто бяха цитирани още вчера от световните агенции.

В интервюто Путин изрази позиции за Сирия, Украйна, за руския ядрен арсенал, за ЕС и САЩ, за световния ред като цяло, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

Путин: Русия може лесно да работи както с Асад, така и със САЩ

По отношение на Сирия Путин каза, че руската позиция е честна и последователна и това й придава сила. Той констатира, че за Русия е леко да работи както със сирийския президент Башар Асад, така и с американската страна. Запитан защо е лесно, той поясни, че Русия се вслушва във всеки и накрая избира линия, която й се струва приемлива за всички страни, а не "върти опашка и не мени позицията си".

Путин каза, че руската позиция се формулира въз основа на тези компоненти, които се явяват общи и приемливи, и после на Русия не й се налага да мени мнението си и "да скача от едно на друго място като бълха на ласо". Президентът акцентира, че руската позиция за Сирия е формулирана въз основата на диалога, който Русия води със събеседниците си и това именно придава сила на тази позиция.

Путин за Турция

Говорейки за Сирия, Путин засегна и въпроса за Турция. Той посочи, че Русия не иска да разваля отношенията си с турския народ и каза, че ръководството на тази страна не е вечно.

Както казах в посланието си към Федералното събрание, ние смятаме турския народ за приятелски народ и не искаме точно с този народ да разваляме отношенията си. А що се касае до действащото ръководство на Турция - нищо не е вечно под Луната, каза Путин.

Руският президент коментира Украйна

По отношение на Украйна руският президент каза, че Москва няма да изостави в ръцете на националистите руснаците и рускоезичното население, живеещи в югоизточната част на тази страна, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Няма нищо крайно в тази позиция, каза Путин и повтори, че Русия не може просто да остави хората, които живеят в югоизточната част на Украйна да бъдат "изядени" от националистите, предаде Ройтерс.

Путин отрече твърденията на независими наблюдатели и на медии, че руски редовни войски участват в конфликта в Украйна, въпреки че в петък той призна, че Русия има персонал в Източна Украйна, който изпълнява някои военни задачи, предаде Ройтерс.

Путин заяви, че Русия няма да размахма ядрена сопа

Руският президент подчерта, че Русия няма намерение да "размахва ядрената сопа", но ще усъвършенства своя ядрен потенциал, предаде ТАСС.

Като фактор за възпиране, Русия в качеството си на една от водещите ядрени държави, ще усъвършенства това оръжие. Ядрената триада (формата на изграждане и организиране на стратегическите ядрени сили, включваща три основни компонента, а именно базирани на сушата междуконтинентални балистични ракети, оборудвани с атомно оръжие стратегически бомбардировачи и изстрелвани от подводници балистични ракети) лежи в основата на нашата политика на ядрена безопасност, каза Путин.

Ние никога не сме размахвали и никога няма да размахваме тази ядрена сопа, но в нашата военна доктрина на нея й се полага дължимото място и роля, каза президентът.

Путин изрази надежда, че няма да има глобална ядрена война

В съвременните международни условия това би било планетарна катастрофа и бих искал да се надявам, че на планетата Земя няма да има толкова откачен човек, който да реши да използва ядрено оръжие, подчерта президентът.

Говорейки за мир и стабилност по света Путин подчерта, че не бива да не се отчита съвременната роля на Германия.

За да може съвременната международната обстановка да се променя и то да се променя в направление на повишена стабилност, не трябва да не се обръща внимание на съвременната роля на Германия, посочи президентът.

Той добави, че предвид това трябва да се развиват международни отношения в направление, което ще им предаде по-голяма стабилност.

Путин припомни, че световният ред се поддържа от международното право, в основата на което лежи уставът на ООН.

Путин: Светът се мени

Светът се мени, разбира се, припомни Путин и добави, че разпределението на силите очевидно се е изменило и безусловно това трябва да се взима предвид. Като пример посочи обстановката в Германия и каза, че не може всички поколения германци да се чувстват пораженчески заради стореното от нацистите. Имаше германци, които се бориха с нацизма, припомни Путин.

Говорейки за борбата с нацизма, Путин сподели, че в неговото семейство са загинали и пострадали много хора в годините на Втората световна война. От страната на мама и от страната на татко има повече загинали, отколкото останали живи роднини след Втората световна война, каза президентът Путин изрази и позицията си по отношение на Запада и каза, че той не трябва да налага своята представа за демокрация на други страни.

Операции в Афганистан, Ирак и Либия

Когато започнаха различни операции - в Афганистан, Ирак, Либия, моята позиция се изразяваше в това, че трябва да се действа прецизно. Не трябва човек да налага автоматично, чисто механично на други страни и народи, с други култури, с друга религия, с други традиции, своята собствена схема и представа за доброто и злото, в дадения случай за доброто и за демокрацията, каза Путин.

Путин посочи, че е възможно западните страни да се смятат за велики. Той отбеляза обаче, че не трябва да се взимат каквито и да е твърди международни решения по отношения на тази или онази страна, ако няма ясен консенсус между страните, които са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

Владимир Путин за Европа

Президентът посочи, че Западът не може да мигне при мисълта за възможна икономическа интеграция на постсъветското пространство. Говорейки за Запада, Путин каза, че проблемите на Европа са в това, че тя е отдала част от суверенитета си на САЩ, и се е отказала да отстоява собствените си интереси.

Проблемът на Европа е в това, че тя не провежда самостоятелна външна политика. Тя се е отказала от нея. И е предала част от своя суверенитет, може би една от най-важните части от своя суверенитет, на един блок, каза Путин.

Според Путин по принцип е напълно нормално, когато част от суверенитета на участници във военно-политически блок се предава на наднационални органи. Но добави, че в случая с Европа не става въпрос за предаване на част от суверенитета на наднационален орган, на НАТО, а на лидера на този блок - САЩ.

Аз мисля, че би било правилно нашите партньори в Европа да не се отказват от този суверенитет, да участват всички в разработването на решения. А не просто да козируват всеки път, когато им дават указания някъде отвъд океана, каза Путин.

Президентът отбеляза, че Русия е готова да работи с които и да е ръководител на други страни и посочи като пример за тясно сътрудничество канцлерът на Германия Герхард Шрьодер и френския президент Жак Ширак, с които той е работил в началото на 21 век.

Путин припомни, че по времето на инвазията в Ирак, и Германия на Шрьодер, и Франция на Ширак са били против и Русия изобщо не ги е уговаряла да вземат тази позиция. За Ширак, който според Путин е човек с големи енциклопедически знания, руският президент каза, че той е предвидил какво ще стане в резултат на намесата на САЩ в Ирак. Тук Путин добави, че тези прогнози са се сбъднали и вмешателството на САЩ е довело до разрушаване на държавността в страни като Ирак и Либия, до процъфтяване на тероризма, до нанасяне на ударите по Париж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В странен свят живеем!
Жени теглят кредит за пластични операции, за да впечатлят мъже, изтеглили кредит за кола.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари