Какво е Е210 и защо е вреден?

0
Може да се намери в следните хранителни продукти:  плодов сок;  туршия;  конфитюри;  газирани напитки;  сода
Може да се намери в следните хранителни продукти: плодов сок; туршия; конфитюри; газирани напитки; сода Снимка: БГНЕС / Архив

Вероятно вече ви е позната бензоената киселина като химикал

Бензоената киселина (европейското число на добавката в храните е E210), е ароматна, карбоксилова киселина, която не се използва често за запазване на храните поради трудната си разтворимост във водата, напомня Gotvach.bg

Бензоена киселина, може естествено да се намери в ябълки, боровинки, сини сливи, сливи и др. Има два вида бензоена киселина. Първият вид е естествената форма, извлечена от растенията, и може да се използва като аромат.

Другият вид е най-използваният, получен от синтеза на толуол.

Бензоената киселина може да се добави и към козметиката и фармацевтичните продукти. Въпреки това основната ѝ употреба е като предшественик за синтеза на органични химикали в различни индустрии, като например в парфюми, пластмаси, багрила и така нататък.

Преди 30 години процентите и употребите на бензоена киселина на пазара са били, както следва:

- 60% е използвана за производство на фенол;

- 30% за капролактам в найлонови влакна;

- 5% за производството на натриеви, калиеви и калциеви бензоати;

- 3% за бензоилхлорид;

- 2% за алкидните смоли, бензоатните естери и др.

Към този момент няма голяма промяна в процентите. Бензоената киселина също се използва като фуражна добавка и в производството на фармацевтични продукти и пластмаси.

Може да се намери в следните хранителни продукти:

- Плодов сок;

- Туршия;

- Конфитюри;

- Газирани напитки;

- Сода.

Когато става въпрос за страничните ефекти на бензоената киселина, те обикновено се свързват с алергии и относно това дали тя се превръща в бензол, който е канцероген.

Тя може да предизвика дразнене и симптоми като обрив, зачервяване или дори парене в очите и кожата при контакт, а също и при вдишване.

Е210 е одобрена като безопасна съставка от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), както и Съвместния експертен комитет на ФАО/СЗО по хранителни добавки (JECFA).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари